A nem megfelelő játszótereket felszámolják

A nem megfelelő játszótereket felszámolják
A nem megfelelő játszótereket felszámolják

2008. december 31-re valamennyi hazai játszótérnek EU konformmá kell válnia. A biztonsági előírások betartatásáról minden országnak saját magának kell gondoskodnia. 

14:16: A fő szempont a gyerekek biztonsága

Fehérgyarmat játszóterei közül csak egynek az eszközei felelnek meg az uniós előírásoknak – tájékoztatott Fábián Ákos, a polgármesteri hivatal tanácsosa.

Ezt tavaly létesítette a Bessenyei utcán az egyik országos élelmiszeripari cég, de fenntartásáról a kezdetektől az önkormányzat gondoskodik.

A képviselő-testület tervei között szerepel a meglévő játszóterek átalakítása és újak építése, s ha az anyagi lehetőség engedi, megvalósítják az erre irányuló elképzeléseket.

Hermánszeg a megye egyik legkisebb települése, mégis két éve EU-komfort játszótérrel büszkélkedhet.

– A település futballpályája melletti kihasználatlan terület rendbetétele után alakítottuk ki pályázati támogatással a községi játszóteret – emlékezett vissza Badar László polgármester.
A létesítmény jelentőségét emeli, hogy a községben nem működik iskola és óvoda – a település gyerekei a szomszédos Szamossályi közös fenntartású intézményébe járnak –, így a szabadidő tartalmas eltöltéséhez is hozzájárulnak a park eszközei.

– A tervek születésekor a fő szempont a gyerekek biztonsága volt, s persze az előírásoknak is meg akartunk felelni – hangsúlyozta Badar László.
Az esztétikus fajátékokból álló tér a környező falvak gyerekeit is rendszeresen idevonzza: ha jó az idő, többtucatnyi idegen gyerek is játszik itt, s előfordult, hogy a cégénydányádi, illetve a jánkmajtisi iskolások kirándulásának végállomását jelentette a hermánszegi játszópark.

13:15: Játszótér EU-normák szerint

Záhonyban már két évvel ezelőtt az uniós normák szerint — 6 millió forint ráfordítással — korszerűsítették az Ady Endre úti játszóteret, sőt tavaly tavasszal újabb határvárosi grund újult meg.

Játszóterek Nyíregyházán

– Nyíregyházán jelenleg 100-110 játszóteret használhatnak az apróságok, ezek mintegy húsz százaléka felel meg az Európai Unió által támasztott követelményeknek – tudtuk meg Varga Imrétõl.
A Városüzemeltetési Kht. zöldfelület fenntartási csoportjának vezetõje elmondta: – A játszóterek egy részét felszámoltuk – összesen tizenhetet –, vannak olyanok, ahol csak néhány játszószert kell kicserélni, és persze olyanok, melyek teljes átalakításra szorulnak. A különösen veszélyes játékokat, mint amilyen a rakétamászóka, illetve a gömbmászóka, nem lehet felújítani, ezeket el kell távolítanunk. Terveink szerint a meghatározott idõpontig valamennyi játszóteret átalakítjuk, az újak építésekor pedig figyelünk arra, hogy mindenkitõl körülbelül egyforma távolságra legyenek a játszóterek.

Az önkormányzat ugyanis sikeresen szerepelt az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium által kiírt pályázaton, s ennek révén a legnagyobb helyi lakótelepen az önerôvel együtt 4,5 millió forintot fordíthattak a gyermekbirodalom szebbé, s nem utolsósorban biztonságosabbá tételére. Kisvárdán is az EU-normák szerint születnek újjá a játszóterek.

A város leginkább parkosított tanodájában, a Várday István Általános Iskola udvarán tavaly avatott új játszótér átadását tornabemutatóval tették még emlékezetesebbé a nebulók.

A térség egyik legnagyobb grundja – szintén kizárólag fából épített biztonságos játékokkal – a vásárosnaményi művelődési ház mögötti zöldövezetben van, de immár a kisebb települések – egyebek mellett Újkenéz – is büszkélkedhetnek az uniós előírások betartásával létesített játszóparkkal.

13:00: 1999-ben az akkori 15 uniós tagállamban bevezették azt a biztonsági szabványt, amely alapja a német és angol szabvány volt. Ez a szabvány a játszótéri eszközök üzembe helyezésére, működtetésére és felügyeletére vonatkozó szabályok mellett külön foglalkozik a hinták, csúszdák, kötélpályák, körhinták és libikókák biztonsági előírásaival.

Az uniós szabvány célja annak kiküszöbölése, hogy a gyermek olyan veszélyes helyzetbe kerüljön, ahol nem tudja a saját mozgását kontrollálni. Eszerint a csúszdák végére például be kell építeni egy lassító szakaszt, egy hintaállványon pedig csak két hintaülés lehet, hiszen a harmadikhoz már csak úgy férhetne hozzá a kicsi, ha elhaladna valamelyik lengő hinta mellett.

Kapcsolódó cikkek

– Száraz Ancsa –