A nem fizetők járnak jobban?

Távhő-számla - illusztráció
Távhő-számla - illusztráció - © Fotó: ÉM-archív
Miskolc – “Felkeresett egy hölgy, elmondta, hogy akadt egy kis gondja a fűtésszámla befizetésével. Mit is hallott a befizetésénél időzve? Akinek százezres nagyságú tartozása van, de fizetési szándékát elismeri, annak 50 százalékot kell egy összegben kifizetni, a többit elengedik” – írja az Észak-Agora levezőfórumon Honvéd Józsefné.

“Itt a legnagyobb probléma, hogy valaki direktbe felhalmozza a tartozását, mivel úgyis elengedik a felét. Érdemes becsülettel fizetni a számlákat? A hölgy elmondása alapján én is felháborodtam, mert most is az adóemeléseken törik a fejüket a képviselőink. Valaki átszámolná, hány százezer forintot vettek ki a zsebünkből úgy, hogy minket sarcoltak meg, a becsülettel fizetőket? Így az önkormányzatnak nem is lesz pénze, ha hagyja, hogy a körbetartozások tovább halmozódjanak. Kíváncsi leszek rá, ha én sem fizetek, az önkormányzatnál milyen kedvezményt fogok kapni. Ezek után én is így fogok tenni, először a mulatás, majd ha lesz pénzem, fizetek, ha nem, akkor nem.” – olvasható az Agorán.

A MIHŐ válasza

Honvéd Józsefné levelére az alábbi választ kaptuk a MIHŐ Kft-től:

“A 2012. április hónapban kiküldött fizetési felszólítókra a MIHŐ Kft. 3530 Miskolc, Szemere u. 5. szám alatti ügyfélszolgálati irodáját a díjfizetők tartozásuk rendezése érdekében keresik fel. Ügyfeleink adósságuk elismerését követően, szándékot mutatnak azok rendezésére. A MIHŐ Kft. ügyfélszolgálati előadói azon díjfizetőknek, akik nehéz anyagi helyzetük miatt nem képesek egy összegben rendezni hátralékukat, felajánlják a részletfizetési kedvezmény lehetőségét. A részletfizetés feltétele az, hogy az összeg nagyságától függően tartozásuk 30 – 50%-át egy összegben befizessék és a fennmaradó részt pedig mindkét fél számára elfogadható futamidőn ( 1 – 12 hónap) belül teljesítsék. A részletfizetési megállapodást személyesen és írásban kötjük meg, kétoldalú határozat formájában, melynek tartalmát mindkét fél – elolvasás és értelmezés után – aláírásával is hitelesíti.

A fent leírtak alapján tehát nincs szó tartozás részben, vagy egészben történő elengedésről, még különös méltányosság esetén sem. Célszerű minden esetben a MIHŐ Kft. ügyfélszolgálati előadóit felkeresni, hogy ne történhessen meg hasonló, valótlan hír terjesztése.”