“A nehézségekből is képes vagyok erőt meríteni”

“A nehézségekből is képes vagyok erőt meríteni”
Miskolc – Dr. Barkóczi István: „Most van itt az ideje, hogy a svéd tulajdonostárs segítségével új irányba fejlődjünk…” Interjú dr. Barkóczi Istvánnal, a FUX Zrt. tulajdonosával.

Interjúalanyunk ahhoz a generációhoz tartozik, akik a politikai-gazdasági rendszerváltás után selfmade man-ként kezdték a cégépítést, cégirányítást. Az idén 20 éves FUX Zrt. tulajdonosával, dr. Barkóczi Istvánnal beszélgettünk.

– A kilencvenes évek eleje hazánkban a magánvállalkozások alapításának hőskora. Az önálló cégek – gyakorlatilag előzmény nélkül – szinte berobbantak a gazdaságba. A piacgazdaság kezdetén született a FUX Zrt. is…

DR. BARKÓCZI ISTVÁN: – Magunk mögött hagytuk a szocializmusban megszokott kereteket, gazdasági környezetet, kiszakadtunk a régi kerékvágásból. Fiatal mérnök, szakember voltam, nagy lelkesedéssel léptem rá az önállósodás útjára. Persze féltem is, hiszen a magánpénzem tettem kockára. Aztán jöttek az első sikerek, amelyek egyrészt megnyugtattak, másrészt erőt adtak, növelték a lelkesedésemet.

– Ezek szerint Önt a siker motiválja?

DR. BARKÓCZI ISTVÁN: – Igen, mindenképpen. A kudarctól magamba roskadok egy rövid időre. Szerencsémre a pillanatnyi sikertelenségből is képes vagyok erőt meríteni. Aztán újból nekirugaszkodom. Szívós pali vagyok, aki nem, vagy csak nehezen adja fel. Az eltelt évek alatt soha nem fordult meg a fejemben, hogy kész, ennyi volt, abbahagyom. Mindig azon járt és jár az agyam, hogyan lehetne még többet, még jobbat produkálni. Aki ismeri a FUX-ot, tudja, először kötelek forgalmazásával, gyártásával kezdtünk, aztán rátaláltunk a villamosenergia-iparra, és ez a terület meghozta az igazi áttörést. Ez az ágazat állandó kihívások elé állítja a céget, a nemzetközi piac folyamatos innovációt, fejlesztéseket, magas minőséget követel. Én pedig élvezem ezt a szakmai pörgést.

– Gondolta volna a kezdetekkor, hogy a huszadik születésnapon már egy közel 200 dolgozót foglalkoztató közepes gazdasági vállalkozás tulajdonosaként látja vendégül az Európa különböző országaiból érkezett partnereket?

DR. BARKÓCZI ISTVÁN: Nem, egyáltalán nem. Én egy erős, kis céget akartam, amely nagy hatékonysággal működik. Egyszer egy külföldi üzletember azt mondta nekem: soha nem szabad lefékezni a céget, engedni kell, hagy fussa ki magát! Hallgattam rá, és most itt tartunk. Persze azt is mondta: „ha nem bírsz lépést tartani a fejlődéssel, akkor add el”. Tavaly eljutottam arra a pontra, hogy, ha nem is eladtam, de egy svéd tulajdonostárs személyében segítséget vontam be a cégbe.

– Mit tart eddigi élete legnagyobb szakmai kudarcának?

DR. BARKÓCZI ISTVÁN: Azt, hogy nem sikerült kinevelnem magam mellett egy olyan fiatal szakembert, aki támaszom, utódom lehetne. A FUX-nál jó a szakmai gárda, de az utódlás nem megoldott. Családon belül nem megy, mert a gyerekeim nem műszaki érdeklődésűek. Persze most sem adom fel! Keresem a megoldást.

– Ha a sikereit vesszük sorra, melyek a dobogós helyezettek?

DR. BARKÓCZI ISTVÁN: A Gábor Dénes díjra és a Miskolci Egyetemtől kapott címzetes egyetemi docensi címre vagyok a legbüszkébb. Ezek bizonyítják, hogy műszaki emberként, gondolkodó emberként olyan értékeket tudtam felmutatni, amelyeket elismer a szakma. Büszke vagyok a találmányaimra, arra, hogy Európa szerte több százezer kilométer fuxos vezeték fut az oszlopokon, vezeti az áramot, és remélem még hosszú ideig vezetni is fogja.

– Azt mondta, csak ritkán szokott hátra nézni, inkább előre, a jövő felé tekint.Milyennek képzeli, tervezi a FUX jövőjét?

DR. BARKÓCZI ISTVÁN: Tőkeerős, szakmailag erős, piacképes tudással, technológiával felvértezett cégként gondolok a FUX-ra. Annak ellenére, hogy válságos esztendőket élünk, most van itt az ideje, hogy a svéd tulajdonostárs segítségével új irányba fejlődjünk. Ha ezt közösen megvalósítjuk, akkor Európa egyik legerősebb, legjelentősebb kábelgyártójaként számolnak majd velünk a versenytársak.

ÉM