Friss hírek

2009.11.06. 10:59

Az atomegyezmény iráni elfogadását sürgeti az amerikai külügyminiszter

<p>Az amerikai külügyminiszter sürgeti Iránt, hogy változtatás nélkül fogadja el az atomegyezményt. Hillary Clinton német kollégájával, Guido Westerwellével tartott Washingtonban sajtótájékoztatót. Ezen úgy fogalmazott: "fontos pillanat ez Irán számára, amelyben a világ nagyhatalmai azt szorgalmazzák, hogy fogadja el a megállapodást úgy, ahogy azt elõterjesztették. "Nem fogjuk módosítani azt, és nem fogunk örökké várni" - tette hozzá Clinton.</p>

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) október 21-én tett javaslatot az iráni atomprogram körül kialakult helyzet rendezésére. A terv értelmében a jövõben az iráni uránt a NAÜ-n keresztül Oroszországba szállítanák dúsításra. Ezután - megint csak a NAÜ közvetítésével - Franciaországba vinnék a hasadóanyagot, amelyet aztán az iráni reaktorokban használható fûtõelemekké alakítanának át. Így Irán elegendõ dúsított uránhoz, a Nyugat pedig garanciához jut, hogy az ázsiai ország nem használja fel az energiahordozót nukleáris fegyver építéséhez. A javaslatot nem sokkal annak nyilvánosságra kerülése után üdvözölte Teherán, ám hivatalos választ még mindig nem adott rá.

"Természetesen voltak kérdések, amelyek a megállapodás mögött álló részletekre vonatkoztak, ezeket mind a NAÜ, mind a mi szakértõink megválaszolták" - mondta a sajtótájékoztatón Clinton, hozzátéve, hogy a javaslatot annak elõterjesztõi nem fogják megváltoztatni. Az atomtárgyalásokon szintén részt vevõ Németország külügyminisztere, Guido Westerwelle annyit fûzött hozzá Clinton szavaihoz, hogy "õ csupán erõsen aláhúzná azokat".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!