A NATO-ról és a terrorizmus elleni harcól folytatott telefonbeszélgetést olasz kormányfő és az amerikai elnök

Róma – A NATO jelentőségéről, a terrorizmus elleni fellépésről és a Líbiával való megállapodásról beszélt egymással telefonon Paolo Gentiloni olasz kormányfő és Dunald Trump amerikai elnök szombat késő este.

Donald Trump megerősítette, hogy részt vesz a G7-es csoport májusi szicíliai találkozóján – közölte az olasz kormánypalota.

A beszélgetésről kiadott közlemény szerint Paolo Gentiloni kiemelte a NATO, valamint az Európa és az Egyesült Államok közötti együttműködés “alapvető jelentőségét” a béke és a stabilitás érdekében, a közös biztonságot érő kihívásokkal és fenyegetéssel szemben.

Paolo Gentiloni és Donald Trump megerősítették elkötelezettségüket a terrorizmus és a szélsőségesség elleni küzdelemben, megoldást szorgalmaztak az ukrán válság, a közel-keleti és a szíriai béke, valamint az észak-afrikai helyzet rendezése érdekében. Gentiloni ismertette az Olaszország és Líbia között csütörtökön aláírt megállapodást, amelynek lényege az olaszországi partokra áramló illegális migráció megfékezése.

Az amerikai elnök közölte, hogy részt vesz a jelenleg Olaszország által vezetett G7- csoport májusban, a szicíliai Taorminában esedékes értekezletén. A római kormány korábbi tervei szerint erre a találkozóra Vlagyimir Putyin orosz elnök is meghívást kaphatna.

Ez volt az első kapcsolatfelvétel Donald Trump és a római kormányt decembertől vezető Paolo Gentiloni között. Elődje, a decemberi népszavazás bukása után lemondott Matteo Renzi nyíltan a Demokrata Pártot támogatta az amerikai elnökválasztási kampányban.

– MTI –