A NATO elítélte a WikiLeaks kiszivárogtatását – újabb hackertámadás a honlap ellen

A NATO elítélte a WikiLeaks kiszivárogtatását – újabb hackertámadás a honlap ellen
A NATO kedden “illegálisnak, felelőtlennek és veszélyesnek” nevezte a WikiLeaks oknyomozó portál gyakorlatát, hogy minősített és bizalmas dokumentumokat hozott nyilvánosságra.

Oana Longescu szóvivő kijelentette: a szervezet nem kíván reagálni a megjelent dokumentumokban foglaltakra, egyúttal “rendkívüli módon elítéli a kiszivárogtatást.” Szerinte attól függetlenül, hogy diplomáciai vagy katonai dokumentumokról van, nagyon veszélyes ezeket az iratokat nyilvánosságra hozni.

A közzétett dokumentumokból az is kiderült, hogy Amerika jelentős mennyiségű nukleáris fegyvert hagyott Európában. A diplomáciai üzenetek szerint ezek Belgiumban, Hollandiában, Németországban és Törökországban vannak. Korábban nem lehetett arról tudni, pontosan hol is vannak ezek a taktikai fegyverek.

A WikiLeaks a hétvégén kezdte feltölteni honlapjára a körülbelül 250 ezer dokumentumot. Ám egy hackertámadás miatt nem működött az oldal. Így jelentősebb újságokhoz juttatták el a dokumantumokat.

A portál egyébként kedden azt közölte, hogy ismét támadják a szervereit. “Jelenleg DDoS támadás alatt állunk” – közölte a WikiLeaks a Twitter nevű közösségi portálon. Később azt is közzétette, hogy 10 gigabit per másodperces méretű az attak. A DDoS támadás lényege, hogy vírussal fertőzött számítógépek tömege látogat el egy honlapra, ellehetetlenítve annak működését.
– Független Hírügynökség –