A nassolás az amerikai elhízásjárvány oka

A nassolás az amerikai elhízásjárvány oka
London  (MTI) – A főétkezések közötti nassolás és a túl nagy, “super size” adagok az egészséges étrend legnagyobb ellenségei – idézte amerikai kutatók felmérésének eredményét a BBC hírportálja(http://www.bbc.co.uk).

    Az átlagos amerikai lakos napi kalória bevitele harminc év alatt csaknem harmadával, 2374 kilokalóriára (kcal) nőtt. A kutatók szerint a nagyobb adagok terjedése és a nassolás gyakorisága a legnagyobb gond, de a nagy kalóriatartalmú ételek kedveltebbé válása is hozzájárult az “eredményhez”.
    Az elemzéshez korábbi felmérések adatait tekintették át, melyek 1977-78-tól 2003-2006-ig négy szakaszban készültek. A felmérésekben rögzítettek minden ételt és italt, amelyet a résztvevők 24 óra leforgása alatt elfogyasztottak. Az átlagos energiabevitel az 1977-78-as vizsgálatban 1803 kcal volt, a 2003-2006-os felmérésben pedig már 2374 kcal. A tanulmány utolsó évtizedében önmagában 229 kilokalóriával nőtt az energiabevitel.
    Az adatok elemzése alapján a szakemberek szerint úgy lehetne megfordítani a súlygyarapodási tendenciát, ha támogatnák a kisebb adagok divatját és tudatosítanák az emberekben, hogy figyeljenek oda napi étkezéseik számára.
    Az Észak-Karolinai Egyetem kutatói tanulmányukat a PLoS Medicine című tudományos portálon ismertették szerdán.