A NASA tagadja a részeg űrhajósokról szóló állításokat

Az amerikai űrkutatási hivatal szerdán tagadta, hogy amerikai űrhajósok ittasan repültek volna, amint azt július végén állította egy független vizsgálóbizottság. “A NASA által végeztetett vizsgálat nem talált bizonyítékot azokra az állításokra, hogy űrhajósok alkoholos befolyásoltság alatt repültek volna a világűrbe” – áll a NASA szűkszavú közleményében, amelyet az egyhónapos vizsgálatról adtak ki.

Az amerikai légierő egyik magas rangú orvosának vezetésével végzett előző vizsgálat azt állapította meg, hogy az űrhajósok a start előtti 12-órás szigorú szesztilalom ideje alatt is rendesen isznak. Az első vizsgálóbizottság két olyan konkrét esetre derített fényt, amikor űrhajósok olyan részegek voltak, hogy a repülési orvos kockázati tényezőnek minősítette az állapotukat, mégis megkapták a felszállási engedélyt.

A NASA az egyik űrhajósnő, Lisa Nowak féltékenységi botránya után csináltatta az űrhajósok egészségi állapotáról azt a vizsgálatot, amelynek eredményeit júliusban tették közzé. Lisa Nowak elrabolta egy űrhajós társa barátnőjét, ezért februárban őrizetbe vették, és éppen csak megúszta, hogy gyilkossági kísérletért vádat emeljenek ellene.