Friss hírek

2009.11.07. 11:39

Több mint 100 tüntetõt vettek õrizetbe Teheránban az amerikai nagykövetség elfoglalásának 30-ik évfordulóján

<p>Több mint 100 ellentüntetõt vettek õrizetbe a rendõrök Teheránban, ahol hivatalos demonstrációt tartottak az amerikai nagykövetség 30 évvel ezelõtti elfoglalására emlékezve. Ezt szombaton közölte az iráni fõváros rendõrfõnöke, akinek bejelentése szerint 47 embert óvadék ellenében elengedtek késõbb, 62 azonban börtönben marad, és ellenük bírósági eljárást indítanak.. A 62 fogoly között 19 nõ van - közölte a Mehr iráni hírügynökség.</p>

A tüntetés szerdán volt, és a rendõrök könnygázt is bevetettek az ellendemonstráció feloszlatására az egykori amerikai nagykövetség épületénél. Iránban 1979 januárjában gyõzött a sahellenes forradalom. Amikor Jimmy Carter, akkori amerikai elnök engedélyezte az elûzött, halálos beteg Reza Pahlavi amerikai gyógykezelését, Teheránban tiltakozó tüntetések törtek ki. 1979. november 4-én radikális egyetemisták elfoglalták az Egyesült Államok nagykövetségét, és több mint 90 embert ejtettek túszul, hogy így erõszakolják ki a sah kiadatását. A túszok között 65-en amerikai állampolgárok voltak.

A túszdráma nem oldódott meg Reza Pahlavi 1980. júliusi halálával. Ezért Carter engedélyezte a Saskarom nevû hadmûveletet. A terv az volt, hogy különleges egységek repülnek helikopterekkel a nagykövetség épülete fölé, a behatoló kommandósok megölik vagy lefegyverezik a túsztartókat, majd kimentik a foglyokat. 1980. április 24-én azonban kudarcba fulladt az akció, két helikopter lezuhant Iránhoz közeledve: nyolc amerikai katona és egy iráni civil meghalt.

A túszok csak 1981. január 20-án, 444 napos fogság után szabadultak ki az algériai kormány közvetítésének eredményeként. Az irániak azért engedtek, mert kitört a háború Irakkal, és az iszlám köztársaságnak pénzre valamint fegyveralkatrészekre volt szüksége, ezekért "cserébe" ajánlották föl a túszokat. Történészek szerint a kudarcba fulladt mentõakció, illetve a túszdráma elhúzódása nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy az 1980. novemberi elnökválasztásokon elbukott a demokrata párti Jimmy Carter, és új elnöke lett az Egyesült Államoknak: a republikánus Ronald Reagan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!