Friss hírek

2009.10.10. 19:37

Harminc letartóztatás egy iszlámellenes brit tüntetésben

<p>A brit rendõrség legalább harminc embert letartóztatott egy szélsõséges iszlám ellen tartott tüntetésen, ahol a demonstrálók antirasszista tüntetõkkel csaptak össze - közölte a brit rendõrség. Nagyjából kétezer résztvevõ jelent meg a Manchester egyik terén tartott megmozdulásokon, amelyet több száz rohamrendõr vigyázott.</p>

Az Angol Védelmi Liga (EDL) nevû szervezetnek a szélsõséges iszlám ellen tartott tüntetésén nagyjából hétszáz ember jelent meg, miközben az arra válaszul szervezett ellentüntetésen 1400 résztvevõ jelent meg egy rasszizmus ellenes szervezet felhívására. A két tüntetést több száz rohamrendõr sorfala választotta el egymástól egy téren.

A rendõrség közlése szerint legalább harminc tüntetõt tartóztattak le a köznyugalom megzavarásának gyanúja miatt. A BBC brit közszolgálati adó beszámolója szerint "igencsak feszült" a helyezet a városban. A BBC tudósítójának elmondása szerint a rasszizmus ellenes tüntetõk közül néhányan megpróbáltak áttörni a rendõrsorfalon, amely felingerelte az EDL több tagját, akiket "rasszista" kiabálásokkal fogadtak az ellentüntetõk.

Az EDL tagadja a rasszizmus vádját, a weboldalán multi etnikumú, és több vallást magába foglaló szervezetként írják le magukat. A szervezet elõzõ, Birmingham városában tartott demonstrációján, amelyet szintén ellentüntetés fogadott, kilencven embert tartóztattak el a brit hatóságok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!