Szabolcs-Szatmár-Bereg

2011.05.30. 20:42

Megújul a vasút Záhony térségében

<p>Záhony - A napokban megkezdődnek Záhony térségében a vasúti infrastruktúra fejlesztésének második üteméhez tartozó – már vágányzárat is igénylő – munkálatok. Elsőként Záhony állomáson és körzetében korszerűsítik a vágányokat és a kitérőket és cserélik azokat a berendezéseket, amelyek széles mivoltukból adódóan előzetes tervezést és gyártásfejlesztést igényelnek.</p>

A későbbiekben a szakasz többi állomásán és rendező pályaudvarán, pl. Tuzséron, Eperjeskén is elvégzik ezeket a felújítási munkákat – adott ki tájékoztatást Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt a zrt. kommunikációs vezetője.

A beruházás első üteme 2010 novemberében zárult le, a korszerűsítés során átépítették a nyílt vonali és állomási átmenő vágányokat: Záhony–Tuzsér között 5 kilométer, Tuzsér–Eperjeske között 1,9 kilométer, Záhony–Eperjeske között 1,1 kilométer, Eperjeske–Tornyospálca között 9 kilométer hosszon. Ugyancsak a korszerűsítés első ütemében végezték el azoknak a felépítményi szerkezeteknek a cseréjét, amelyek nem igényeltek speciális tervezést és gyártásfejlesztést. A beruházással megszüntették a lassújeleket és a lezárt vágányszakaszokat, biztosították a 24,5 tonna tengelyterhelést, ezzel csökkentek az üzemeltetési költségek, növekedett a forgalmi kapacitás.

A beruházással zökkenőmentesebbé válik a Záhony térségében folyó ipari-logisztikai tevékenység, a vonatok könnyebben tudnak majd haladni, és gördülékenyebb lesz az áruátrakás. A záhonyi térségben található 150 kilométernyi széles nyomtávú vágány felújítása hozzájárul a munkahelyek megtartásához – tette hozzá a szakember. 

A beruházó NIF Zrt. szabályszerű közbeszerzési pályázaton választotta ki a kivitelező EUROKAPU-2011 Konzorciumot (a konzorcium tagjai a Swietelsky Vasúttechnika Kft., a Szentesi Vasútépítő Kft., a Közgép Zrt.). A teljes felújítási projekt a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) részeként valósul meg a Kohéziós Alap társfinanszírozásával. A két ütem támogatási összege összesen bruttó 25 milliárd forint, ebből 15 százalék az operatív programon belüli hazai forrás, 85 százalék pedig uniós támogatás.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!