Magyarország

2011.05.04. 16:53

Romagyilkosságok: A negyedrendű vádlott volt menyasszonya szerint a vádlottakat szélsőségesekként emlegették

<p>Tanúkat hallgattak meg szerdán a romák elleni gyilkosságsorozat tárgyalásán a Pest Megyei Bíróságon. A negyedrendű vádlott volt menyasszonya azt mondta, hogy 2009 tavaszán feltűnő változást tapasztalt barátja viselkedésében.</p>

A vád szerint a férfi ekkor csatlakozott a vádlottakhoz, ezután vett részt a tiszalöki és a kislétai merényleteknél sofőrként az akciókban. A harmadrendű vádlott ugyancsak szerdán délután meghallgatott barátja tanúként viszont azt mondta: el sem tudta képzelni, hogy barátja ilyesfajta ügybe belekeveredjen.

A szerdán délután tanúként meghallgatott fiatal nő azt mondta, 2002 után kezdtek "járni" a negyedrendű vádlottal, majd jegyesek lettek, végül szakítottak, de a szakítás után is találkoztak időről-időre, legutoljára a vádlottak elfogása előtt két nappal, 2009. augusztus 19-én találkoztak. A társaságban, ahová jártak, emlegettek egy bizonyos "véres kard" nevű szervezetet is és - ahogyan a tanú fogalmazott - olyan "kopaszféle gyűlések" is voltak péntekenként a focibarátok törzshelyén. Nem egyszer hallotta, hogy a későbbi vádlottakat szélsőségesként emlegették és azt is tudta, hogy a harmadrendű vádlott nyolcvannyolcas tetoválása a német ABC nyolcadik betűjére, a H-ra utalva azt jelenti: Heil Hitler. A fiatal nő hozzátette: én mindig tartottam az első rendű vádlottól a nézetei miatt és ezért lehetőleg kerültem a társaságát. A negyedrendű vádlottról, egykori szerelméről azt mondta két bírói kérdésre, hogy 2009 tavaszán feltűnő változást tapasztalt ba rátja viselkedésében. Ahogyan fogalmazott: nem lehetett beszélni vele, mindig megsértődött. Április táján többször azt mondta, szeretne elmenni Debrecenből, és idegességében még a családjával is feszültebb, távolságtartóbb lett. A vád szerint a negyedrendű vádlott 2009 áprilisában csatlakozott a vádlottakhoz, ezután vett részt a tiszalöki és a kislétai merényleteknél sofőrként az akciókban.

Szerdán délután utolsóként a harmadrendű vádlott gyermekkori barátját hallgatta meg a bíróság, aki azt hangoztatta, a későbbi vádlottal kizárólag az állatok, a kutyák szeretete tartotta össze. Soha nem beszéltek világnézeti, politikai kérdésekről, csak a kutyákról. Arra a bírói kérdésre, hogy vajon a többi barátjával is így korlátozza-e a beszédtémákat, a tanú azt mondta, hogy a harmadrendű vádlott az egyetlen barátja. Csak a televízióból értesült arról, hogy ebbe az ügybe belekeveredett és már a rendőrségen is azt mondta, nem tudja elképzelni róla, hogy ilyen bűncselekményekhez köze legyen.

A per tárgyalását pénteken további tanúk meghallgatásával folytatja Miszori László büntetőtanácsa a Pest Megyei Bíróságon.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!