A nagyokat kell hátulról segíteniük az utánpótlás Maciknak

Bíró Ignác
Bíró Ignác - © Fotó: ÉM-archívum
Miskolc – A Macik utánpótlás vertikumában kétszázhatvan játékost mozgatnak és versenyez­tetnek.

Közismert, hogy a DVTK Jegesmedvék gárdája kinőtte a hazai bajnokságot és az Erste Liga helyett a szlovákiai Tipsport (Extra)Ligára adta le nevezését. A minőségi ugrás mögé a piros-fehéreknél természetesen felsorakoztatták a teljes hátországot, amellyel szemben azt az elvárást fogalmazták meg, hogy évente „termeljenek” egy-két játékost a nagyok számára.

A volt játékosok

– Ennek alapvetően eddig is megfeleltünk, mert mindig akadt olyan tehetséges fiatal, aki felkerült a felnőttek közé, az persze más kérdés, hogy a gyerekek tartósan nem tudták megvédeni státuszukat – mondta Bíró Ignác szakmai igazgató, a klub utánpótlás-nevelésének első számú vezetője.

– Edzőink többsége egykor játékosként szolgálta az egyesületet, így elkötelezettségük vitathatatlan, miként szakmai tudásukat sem lehet megkérdőjelezni. Az U20-as és az U18-as csapataink az osztrák (EBYSL, EBJL) és a magyar alapú bajnokságban is küzdenek és egymás közötti eredményeik mindkét sorozatba beszámítanak. Hivatalos itthoni pontvadászat az U14-es korcsoporttól felfelé van, míg az U8, az U10 és az U12 számára csak meccseket és tornákat írnak ki. Ebben a szezonban pontosan kétszázhatvan fiatallal foglalkozunk, elmondhatom tehát: a DVTK Jegesmedvék pénzt, paripát és fegyvert nem kímélve dolgozik azért, hogy munkájával a piramis csúcsán lévő alakulatot segítse.

Béres Roland is

Bíró Ignác (aki hajdan játékosként, majd vezetőedzőként sokat tett a megyeszékhely hokiéletéért) egy érdekességről is hírt adott:

– Nem olyan régen nagy népszerűségnek örvendett nálunk Béres Roland, aki most – nagy örömünkre – edzőként tért vissza hozzánk és két társaságot is visz. Rolit a szorgalmáért, a megalkuvást nem tűrő játékáért, továbbá kiváló emberi tulajdonságaiért igencsak kedvelték a szurkolók, ezért újbóli csatlakozását szakmai nyereménynek tartom. Megegyeztünk vele, napi rendszerességgel Kassáról jár majd át a jégcsarnokba.

A diósgyőriek a Szlovákiába „felbukott” együttesük mellett még tizenhárom társaságot menedzselnek. Számukra komoly logisztikai feladatot jelent a jégidő biztosítása, amelyről így beszélt a szakmai igazgató:

– Amikor még csak a jégcsarnok üzemel, sokat kell ügyeskednünk annak érdekében, hogy mindenki beférjen. A fedett, de mégis kicsit nyitott kettes pálya használatba vétele után viszont a rendelkezésünkre álló infrastruktúra már minden igényünket kielégíti, ezért az eredményes szakmai munkánknak nincsenek tárgyi korlátai.

Újság még a Macik háza táján, hogy a közelmúltban csatlakoztak a klubhoz a kispályás gyorskorcsolyázók, akik Sajó Márton irányításával tréningeznek, és könnyen lehet, hogy az idők során néhány fiatal műfajt vált, átpártol a jégkorongozókhoz.

Kolodzey Tamás


Jégkorong: a DVTK Jegesmedvék hátországa

A férfi utánpótláscsapatok
U20, edző: Popovics Patrik és Strenk Hunor
U18, edző: Urbán Péter
U16 A, edző: Verba Gábor
U16 B, edző: Orosz Szilveszter
U14 A, edző: Láda Péter
U14 B, edző: Béres Roland
U12 A1, edző: Bíró Ignác
U12 A2, edző: Koszta Ákos
U12 C, edző: Bíró Ignác, Koszta Ákos
U10, edző: Béres Roland, Drozsák Béla, Matyika János, Koszta Ákos
U8, edző: Kiss Zoltán, Velti Roland
Kapusedzők: Farkas Tamás, Duschek Dávid
Mentoredző: Mayer Péter (szövetségi alkalmazott)

Amatőrök
OB IV, edző: Drozsák Béla

Nők
OB II, edző: Popovics Patrik, Velti Roland