A „nagynap”, azaz húsvét Ukrajnában

Szergij Borodenkov
Szergij Borodenkov
Nyíregyháza – Tojást az ukránok is ősidők óta festenek, de locsolkodni legfeljebb Kárpátalján szoktak, illetve néhány nyugati megyében ismerik ez a népszokást.

Az idén – ami elég ritkán fordul elő – egybeesik a „magyar” és az „orosz” húsvét, azaz ugyanakkor ünneplik Krisztus feltámadását a pravoszláv (ortodox) vallásúak, mint mi.
Szergij Borodenkovtól, Ukrajna Nyíregyházi Főkonzulátusának vezetőjétől azt kértük, beszéljen a húsvéthoz kötődő népszokásokról.
– Elsősorban egyházi ünnep húsvét Ukrajnában, melynek több neve is van: „nagynap”, „paszha” és „krisztusi vasárnap”. Nagycsütörtökön például Hulucföldön a gyerekek elmennek „megmelegíteni” az öregeket, azaz felkeresik az idősebb közeli rokonokat, megsütik a pászkát. Nagypénteken az öregek és a gyerekek a templomban virrasztanak.

Ezen a napon tilos dolgozni. Húsvét éjszaka megtelnek a templomok, a legtávolabbi zugból is eljönnek ilyenkor, hogy megszenteltessék a pászkát, a vizet, más ételt. Hazatérve a család többi tagja is megmosakszik a szentelt vízben, aztán kezdődhet az ünnep tojással és pászkával.
Ukrajnában húsvét hétfőn nem szokás locsolkodni, ez a népszokás inkább csak Kárpátalján fordul elő és néhány nyugati megyében.

– Györke László –