Ózd hírei

2016.10.02. 18:15

Népszavazás 2016 - Régen fegyverrel, most tollvonással Ózdon

Ózd - A megye második legnagyobb városában sokan felvállalták a véleményüket, elmondták, miért szavaztak nemmel.

Ózd - A megye második legnagyobb városában sokan felvállalták a véleményüket, elmondták, miért szavaztak nemmel.

Az észak-borsodi városban közel 28 ezren adhatták le a szavazatukat október 2-án. A harminchét szavazókörbe folyamatosan érkeztek az emberek, de az aktivitás elmaradt a legutóbbi országgyűlési és helyhatósági választásokhoz képest. Ózdon néhány idősebb szavazó arra panaszkodott, hogy a körzetüket áthelyezték, a kijelölt emeleti osztálytermeket pedig nehézkesen tudták megközelíteni. Valamennyi korosztályból érkeztek a szavazófülkékbe, az idősebbek és a fiatalok más-más oldalról közelítették meg a kérdést.

- Kamionsofőrként dolgozom, ezért tudom, hogy mi folyik Európa nyugatibb részén. Egyszerűen elviselhetetlen a migráns áradat, nem tudom, hogy ennek mi lesz a vége. Ártatlanokat, fiatal nőket, asszonyokat támadnak meg, megszállás jellege van az egész vonulásnak. Hazánkban nyilván a déli határrész a leginkább fertőzött, nem szabad hagyni, hogy tartósan, hasonló helyzet álljon elő. Ezért jöttem el szavazni, kötelességemnek éreztem, hogy leadjam a voksom – fogalmazott a középkorú férfi.

Az idősebb ózdi korosztály elsősorban a gyerekeikre, és az unokáikra gondoltak, a nyugodt, élhető jövő miatt járultak az urnák elé.

- Tény, hogy a kormánykoalíció kezdeményezte a népszavazást, de ez nem pártpolitikai kérdés – fogalmazott Kiss Józsefné. – Európának komolyan szembe kell néznie a migráns helyzettel, úgy gondolom, hogy azoknak kell befogadni a bevándorlókat, akik arra biztatták őket, hogy jöjjenek ide. Ózd és a megye ugyan jelenleg nem érintett a kérdésben, de ha az Uniós mégis leosztaná a számukra felesleges embereket, akkor könnyen elképzelhető, hogy gondba kerülhetnénk.

Szavaztak a politikusok

Ózd és a térség országgyűlési képviselője lakóhelyétől alig néhány száz méterre, a feleségével együtt adta le a szavazatát. Riz Gábor (Fidesz-KDNP) reményét fejezte ki, hogy az emberek átérzik a kérdés fontosságát, amely komoly kihatással lehet a kontinens és hazánk jövőjére is.

- Magyarország mindig betartotta az Európai Uniós szabályait, történelmünkben viszont nem először fordul elő, hogy hazánk védi meg elsőként a közös határokat – fogalmazott Riz Gábor. – Valós és fenyegető problémával nézünk szembe, még akkor is, ha ezen a környéken többen nem veszik elég komolyan a kialakult helyzetet. A saját bőrünkön még nem tapaszaljuk, de ha az unió akarata érvényesül és megvalósul a kvótarendszer, akkor gyermekeink és unokáink jövője is veszélybe kerül. Bízom benne, hogy ez nem valósul meg, Európa pedig kezelni tudja a jövőben ezt a problémát.

Ózd polgármestere, a Vasvár úti iskolában adta le a szavazatát. Janiczak Dávid (Jobbik) nyíltan vállalta, hogy nemmel voksolt a szavazólapon feltett kérdésre.

- A múltunk, a jelenünk és a jövőnk is kötelez minket arra, hogy az urnák elé járuljunk – tette hozzá Janiczak Dávid, Ózd polgármestere. – Több mint ezer éve élünk már Európa szívében, köszönhető ez annak, hogy mindig kiálltunk az igazunkért, többször is megvédtük a határainkat. Magyarország most is így tesz, régen fegyverrel tették mindezt, most egy tollvonással is kiállhatunk az igazunk mellett, ezért kötelességemnek éreztem, hogy nemmel szavazzak. Jelenleg nem áll fenn annak a veszélye, hogy Ózdra migránsokat telepítenének, de ha bármilyen fórumon ez felmerülne, akkor minden eszközzel meg fogjuk védeni a várost, ezt mindenkinek ígérhetem.

ÉM-ME


Borsod-Abaúj-Zemplén - Magyarország dönt, hogy akar-e bevándorlókat fogadni országunkba. Kövesse velünk az eseményeket, a megye több helyszínéről jelentkezünk tudósításokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!