Friss hírek

2008.11.17. 17:00

Amerikai diplomata közvetít Koszovóban

<p>Pristinában tárgyalt az EULEX misszió működéséről Daniel Fried amerikai államtitkár-helyettes a koszovói vezetőkkel, Fatmir Sejdiu elnökkel, és Hashim Thaci kormányfővel, ám nincs hír róla, hogy Pristina elfogadta volna a Belgrád és az ENSZ által megkötött hatpontos megállapodást. Ennek alkalmazásával formálisan is szentesítették volna a tényt, hogy Pristina elvesztette az északi, szerbek lakta részek feletti szuverenitását.</p>

A koszovói vezetők erről hallani sem akarnak, annak ellenére sem, hogy a szerb ellenőrzés már maga a valóság. Garanciát követelnek, hogy a terv elfogadása nem jelenti a formálisan, jogilag is a területek szerb ellenőrzés alá vételét. Belgrád és az ENSZ Pristina megkerülésével állapodott meg az Unió koszovói missziójának, az EULEX telepítéséről. A hatpontos terv rendezi a szerbek jogait azokon a területeken, ahol többségben vannak.

A koszovói albán politikai elit egyként lép fel a Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár javaslataként ismert új terv ellen, és azt hangoztatják: csakis a Martti Ahtisaari-féle rendezési tervhez tartják magukat. Egyúttal elvetik a belgrádi szándékot, amely olyan benyomást igyekszik kelteni, hogy a koszovói kérdést még nem rendezték, és hogy Szerbia még rendelkezik egykori tartománya felett.

A szerb fél tart attól, hogy az amerikaiak tulajdonképpen nem is gyakorolnak nyomást Pristinára a kompromisszum érdekében, és nekik is megfelel a pristinai elutasítás. Oliver Ivanovics, a szerb Koszovó-minisztérium államtitkára "nem biztos benne", hogy Friednek szándékában áll jobb belátásra bírni a koszovói vezetőséget, és azt sem hiszi, hogy Pristina maga döntött úgy, hogy szembeszáll az ENSZ-főtitkárral.

További tárgyalások várhatóak, Pristina és Brüsszel között is.Sejdiu és Thaci már a múlt héten maratoni ülésen egyeztetett a nyugati országok diplomatáival, de eredménytelenül.

Több koszovói civil szervezet szerdára tüntetést jelentett be az ellen, hogy Pristinára rá akarják erőszakolni az EULEX telepítésének feltételeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!