Friss hírek

2009.02.10. 16:35

20 milliós gyógyszeradomány a mentősöknek

<p>20 millió forint értékű véralvadást gátló gyógyszert adományozott az Országos Mentőszolgálatnak (OMSZ) Magyarország legnagyobb gyógyszergyártója kedden. A több mint 1 évig elegendő adománynak köszönhetően az infarktusos betegeknek nem csak a túlélési esélye nő meg, hanem csökken a szövődmények kialakulásának valószínűsége is - hangzott el a keddi ünnepélyes átadáson.</p>

Az átadott, körülbelül 12 ezer infarktusos beteg kezeléséhez elegendő készítményt kizárólag a sürgősségi ellátásban alkalmazzák. A tabletta megakadályozza a vérrögképződést az elmeszesedett erekben, így képes meggátolni a szélütés vagy a szívroham kialakulását. Ez a szakmai protokoll szerint jelenleg a leghatékonyabb kezelés szívroham esetén, ezért is nevezik "életmentő gyógyszernek". Az alapvetően magyar készítmény 5 éve az Év gyógyszere is lett, és világszerte már 90 millió betegen segített.

Göndöcs Zsigmond, az OMSZ főigazgatója elmondta: a nagy értékű gyógyszeradományt a mentőszolgálat 150 olyan eset-, és rohamkocsijára osztják szét, ahol diplomás mentőtisztek vagy orvosok dolgoznak. Kérdésre válaszolva hozzátette: korábban is kaptak a sürgősségi ellátást igénylő infarktusos betegek véralvadást gátló szert, de az adománynak köszönhetően most a leghatékonyabb készítményt használhatják az ellátásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!