A nagycsaládosok is pályázhatnának üdülési csekkre

A tervek szerint a nagycsaládosok részére is kiírja üdülésicsekk-pályázatát a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány. Erről májusban dönt a szervezet, a pályázat keretösszege várhatóan 500 millió forint lesz.

Közös felhívásban kéri a Szociális és Munkaügyi Minisztérium, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) a munkaadókat, hogy törődjenek jobban a munkavállalók és családtagjaik pihenésével – hangzott el a három intézmény közös sajtótájékoztatóján csütörtökön. Azt szeretnék, ha minél több gazdálkodó szervezet vásárolna üdülési csekket dolgozóinak, így segítve a családok kikapcsolódását.

Idén az első negyedévben 254 ezren kaptak kedvezményes üdülési csekket, kétszer annyian, mint tavaly ilyenkor. A munkaadók, gazdálkodó szervezetek erre eddig 5,5 milliárd forintot fordítottak – mondta el Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter. Hozzátette: ebből kiindulva remélik, hogy ebben az évben 20 milliárd forint feletti összegben vásárolnak a cégek dolgozóiknak üdülési csekket, amelynek segítségével akár 800 ezren is pihenhetnek.

A MNÜA február 15-én írta ki a szociálisan rászoruló nyugdíjasok, fogyatékkal élők, valamint nappali tagozaton tanuló szakiskolások számára üdülésicsekk-pályázatát. A nyugdíjasoknak 700 millió, a fogyatékkal élőknek 250 millió, a szakiskolásoknak pedig 50 millió forintot különített el az alapítvány – mondta Karácsony Mihály, a MNÜA kuratóriumi elnöke. A pályázatokat április 30-ig adhatják be az érintettek.

Az üdülési csekk annak is köszönheti népszerűségét, hogy egyre több helyen, egyre több szolgáltatásra fel lehet használni. Idén már 7000 üdülési, pihenési, kikapcsolódási, egészség-megőrzési, betegség-megelőzési és szabadidős sportolási lehetőséget nyújtó szolgáltató fogadja el a csekket.