A nagybecskereki polgármester elfogása mögött politikai okok állnak?

Vajdaságban kételkedve fogadják a bejelentést, hogy a nagybecskereki polgármester letartóztatásával megkezdődött az országos küzdelem a korrupció ellen Borisz Tadics szerb államfő, a kormányzó Demokrata Párt elnökének ígéretével összhangban. A szókimondó Nenad Csanak, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga vezetője már boszorkányüldözésről beszél, és nem kevesebbet állít, mint hogy Goran Knezsevics polgármester elfogásának oka nem a korrupció, hanem Vajdaságnak és az autonómiatörekvésének lejáratása.

Pont akkor történt a legnagyobb bánáti város lefejezése, a sikeres és ezért kitüntetett polgármester letartóztatása, amikor Vajdaságban parlamenti eljárásba került a tartomány alaptörvényének tervezete, és vált a legfontosabb kérdéssé az autonómia. Mindenek tetejében Vajdaság még a NIS szerbiai olajvállalat Oroszországnak való eladásával is szembeszállt követelve a maga részét belőle.

A vajdasági politikusok nem rejtik véka alá aggodalmukat, hogy eddig a beruházásokat vonzó Nagybecskerek többé nem lesz attraktív a külföldi befektetők előtt, hiszen ki vinne tőkét abba a városba, amelynek polgármesterét éppen korrupció – az építési telkekkel való mesterkedések – gyanújával helyezték vizsgálati fogságba.

Gyanút ébreszt továbbá, hogy Tadics bejelentése ellenére sincsenek meg még a korrupció elleni harchoz a megfelelő törvények, sem erre a célra külön létrehozott intézmények. Továbbra sincs megoldva például a közbeszerzés intézményes ellenőrzése, hogy ne is említsük a privatizációval és a privatizációs ügynökséggel kapcsolatos problémákat. Az is kuriózumnak számít, hogy Szerbiában a költségvetés felhasználását nem ellenőrzik. A szerbiai adófizető polgároknak fogalmuk sincs, hogy az állam mire és hogyan használta fel pénzüket.

A vajdaságiak tudják, hogy nem a tartomány az, amelynek nevét össze kell kötni a szervezett bűnözéssel. A szükséges harcot másutt kell kezdeni, ám előzőleg a kormánynak törvényes és intézményes feltételeket kell teremtenie ahhoz, hogy ez a küzdelem sikeres is legyen.