Helyi közélet

2012.04.09. 10:54

Megszűnik szegregácó és a tiszaújvárosi Vásárhelyi tagiskolája

Tiszaújváros - A tiszaújvárosi képviselő-testület legutóbbi ülésén döntött Vásárhelyi iskola Dózsa György úti telephelyének megszüntetéséről.

Tiszaújváros - A tiszaújvárosi képviselő-testület legutóbbi ülésén döntött Vásárhelyi iskola Dózsa György úti telephelyének megszüntetéséről.

Tiszaújváros – a jelenlegi oktatáspolitikai nézetek szerint – a szegregáló települések közé tartozik, mivel a Vásárhelyi iskola Dózsa György úti telephelyén magas a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók száma - derült ki a képviselőtestület legutóbbi ülésén.

A megyei kormányhivatal tavaly májusban végzett ellenőrzést az akkor még alsó- és felső tagozatot is működtető iskolában, s azt állapította meg, hogy az intézmény a hátrányos helyzetű tanulók magas arányával megsérti az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőségről szóló törvényt. A jogsértő gyakorlat megszüntetésének első lépéseként a 2011/2012-es tanévtől a felsősök már a városi iskolákban tanulnak.

Mint a város internetes honlapjáról megtudhattuk, most a testület az alsós évfolyamok integrálásáról határozott. Az iskolába jelenleg a négy évfolyam egy-egy osztályában összesen 32-en tanulnak, közülük 14-en halmozottan hátrányos helyzetűek. A szegregáció felszámolásán túl az is a Dózsa György úti telephely (lényegében a Vásárhelyi iskola) megszüntetését indokolja, hogy ilyen létszám mellett rendkívül gazdaságtalan a telephely működtetése. A tervek szerint tehát megszűnik Tiszaszederkényben az alapfokú oktatás. A 2012/2013-as tanévben az 5. osztályba lépőket az elképzelések szerint a Hunyadi, a Kazinczy és a Széchenyi iskolában működő osztályokban helyeznék el. A 2., 3., és 4. osztályok az adott osztályközösségek megtartásával az Arany és a Hunyadi iskolában kapnának helyet. A tanulók elhelyezésére a képviselő-testület májusi ülésére készül konkrét javaslat.

ÉM-SZB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában