A nagy kísérlet: működhet-e jól a mérai szociális szövetkezet?

Tímár Herbert polgármester a földtéglák között
Tímár Herbert polgármester a földtéglák között - © Fotó: Bujdos Tibor
Méra – Szeretnék az embereket átvezetni a közfoglalkoztatásból a valódi munkába.

Mérán már működik a szociális szövetkezet. Igaz, ez még csak a próbaév, most derül majd ki, hogy gazdaságossá lehet-e tenni a földtéglagyártást, a gyepmesteri telephelyet és a gombater­mesztést, de ha sikerül, a mérai emberek nemcsak a közfoglakoztatásban dolgozhatnak a jövőben, hanem igazi munkahelyen, rendes munkabérért.

A földtégla olcsó és jó hőszigetelő. Tímár Herbert

Tímár Herbert polgármester van segítségünkre, vele látogatjuk meg azokat a helyeket, ahol már szövetkezeti termelés folyik.

sarteglat-gyartanakl02-st

Sorakoznak

A fedett szín alatt legalább ötezer darab földtégla sorakozik szépen egymásra rakva.

– A földet ott bányásszuk, a kert végében. A téglakészítéshez semmi más nem kell, csak egy gép, ami összepréseli a földet, és tulajdonképpen ez a tömörítés tartja össze. Kiváló építőanyag, olcsó, kiváló hőszigetelő és könnyű vele dolgozni. Erős is, elbírja a tetőszerkezetet. Csak arra kell vigyázni, hogy jó betonalapja legyen az építménynek, mert a vizet nem bírja – sorolja a polgármester. Majd mutatja, hogy tulajdonképpen maga a szín is az itt gyártott földtéglákból épült. Kívülről bevakolták, tehát teljesen olyan, mint bármelyik építőanyag. A tartósságáról pedig annyit, még ma is állnak százéves, vert falú házak.

sarteglat-gyartanakl01-st

A téglagyártás most egy kicsit leállt, mert a föld kitermeléséhez szükséges gép elromlott, de a téglakészítés mozzanatait azért megismerhetjük. Ez egy másik helyszínen történik. Mata András, a gép kezelője lelkesen magyaráz.

– Ez a szerkezet két téglát tud gyártani egyszerre. A kereteket megtöltöm földdel. Nem kell bevizezni, mert a föld eleve nedves egy kicsit. Lezárom a gép tetejét, a kart felfelé nyomom. Várok néhány másodpercig, hogy tömörítsen. Aztán felnyitom, megint meghúzom a kart, és kivehetem a téglát. Sorba rakjuk, hogy kiszáradjanak – árulja el a fortélyokat András. Megjegyzi: – ez a munka nem nehéz, szívesen csinálom. Jó, hogy fedett helyen vagyunk. Ha építkeznék, én is ilyen téglát használnék, bár még nem tervezem. De egyébként az istállók fala is ilyen téglából készült – bök a fejével a kertben álló építmény felé.

Bizony, az istállók. Az önkormányzat jószágainak épült. Mérának ugyanis van 50 anyajuha (az állományt szeretnék 100-ra bővíteni), néhány kecskéje és a Kesely nevű lova, aki a munkások kedvence, tudjuk meg a polgármestertől.

sintertelep-meran04-st

Jöhetnek

Javasolja, nézzük meg a gyepmesteri telepet is, ami szintén új kezdeményezés. Igaz, még nem működik, de a héten már érkeznek az első lakók. Takaros kutyaházak, rácsos kennelek a telepen.

– Egyre-másra azt hallgattam, hogy a környéken nagyon sok a kóbor kutya, félnek tőlük az emberek. Egyik nap aztán megálmodtam, hogy kellene egy olyan befogadóhely, ahová összegyűjtenénk a kóbor állatokat. A környező településekkel szolgáltatási szerződést kötöttünk, ennek köszönhetően tudjuk majd fogadni az ebeket. Nem megépíteni volt nehéz, hanem az engedélyeket beszerezni. De mára minden készen áll a nyitásra, összesen húsz kutyának van hely. Többször jártam a Miskolci Állategészségügyi Telepen, szeretnénk alkalmazni az ottani tapasztalatokat. A gazdátlan állatokat örökbe lehet fogadni, és tartunk majd nyílt napokat is. Azért kihívás lesz ez számunkra, hiszen 24 órás szolgálatot kell itt tartanunk – jegyzi meg a polgármester.

tokfoldet-kapaljak03-st

Nyolc hektár olajtök

És bár nem a szociális szövetkezet része, de Tímár Herbert kéri, látogassunk el az olajtökföldre is, mert arra igen büszke. Most is több mint 20 ember kapál az ültetvényen. Van munka bőven, hiszen ma már 8 hektáron termelnek olajtököt a közfoglakoztatás keretében. A tökmagot maguk mossák, szárítják, így tavaly 2–3 millió forint bevételt jelentett az önkormányzat számára.

– Hegyi Erika –