A nagy jógamester a cívisvárosban

Kumbha mela
Kumbha mela
Debrecen – Debrecenben is lehet találkozni a Jóga a mindennapi életben rendszer megalkotójával, Paramhansz Szvámí Mahesvaránandával, a Mechwart András Középiskolában tart ugyanis jógahétvégét március 2. és 4. között.

Az indiai Kumbha mela a legnagyobb spirituális összejövetel a világon. Egy legenda szerint az ősi védikus időkben az istenek és a démonok 12 isteni napig csatáztak egy kancsó (kumbh) miatt, amely a halhatatlanság nektárját tartalmazta…

Eközben a nektár 4 helyen a Földre ömlött, ezen a 4 helyen – Allahabad, Haridvar, Uddzsain és Naszik – sorban, 3 évenként fesztivált (méla) rendeznek. Az ezévi fesztivál spirituális keresők millióit vonzza a Gangesz, a Jamuna és a misztikus Szaraszvatí folyók összefolyásához. A hindu hit szerint, ha valaki megmártózik ezekben a szent vizekben, megtisztul bűneitől. A Kumbha mela az önismeret, és az istenkeresés helyszíne. A résztvevők pedig a Gangesz vizét és a part homokját szent ereklyeként viszik haza.

A hindu ünnepet 12 évente rendezik meg. Idén a 45 nap (január 3-tól február 16-ig) között mintegy 60-70 millió ember merítkezett meg a Gangeszben. Bár a januári Gangesz 10-12 fokos volt, a szentek, szerzetesek és követőik teljesen belemerültek a vízbe. Eközben mantrákat énekeltek, és vizet paskoltak egymásra. Egy szent embertől kapott néhány vízcsepp kincset érő áldásnak számít a zarándokoknak.

A hindu szerzetesrendek (akharák) és vezetőik (a mahamandalesvárok) előjoga, hogy vezethetik a megmártózást. Az egyik vezetője, a “Jóga a mindennapi életben” rendszer megalkotó jógamestere, Őszentsége Mahamandaleshvar Paramhansz Szvámí Mahesvaránanda A Maha Nirvani Akhara vezette az első fürdőzést, és Őszentsége Szvámídzsí nyugati tanítványai kíséretében végezte el a szent megmerítkezést. A rituális fürdőzés mellett jógabemutatót és konferenciát is tartott a sajtó számára. Több protokolláris vacsorameghíváson is részt vett, valamint ő is rendezett ilyen vacsorát. A “Jóga a mindennapi életben” táborát látogatók számára az ősi indiai eposzból, a Rámájánából tartottak előadást.

Kivételes alkalom: Debrecenben is lehet találkozni Paramhansz Szvámí Mahesvaránandával, hiszen városunkban a Mechwart András Középiskolában tart jógahétvégét március 2. és 4. között.