A nagy egyetemeknek kedvez a rangsor

Miskolc – Elkészült az egyetemek legújabb rangsora. A nagy intézmények vezetik a listát.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem áll a topegyetemek listájának élén, a legjobb főiskolai és egyetemi karok közül pedig idén is a bölcsészettudományi és orvosi centrumok taroltak, derül ki az egyik gazdasági hetilap különszámából. Az abszolút rangsorban első helyen szereplő ELTE egyébként négy éve vezeti a Felvi kari ranglistáit. Második helyen a Szegedi Egyetem, harmadikon a Semmelweis Egyetem áll, amelyet a Budapesti Corvinus Egyetem és a Debreceni Egyetem követ. A Miskolci Egyetem a különböző listákon a 10.-11. helyen áll. Az összesített kari rangsorban a bölcsészettudományi és az általános orvosi karok diadalmaskodtak.

Jó üzlet

Patkó Gyulától, a Miskolci Egyetem rektorától kérdeztük, mekkora jelentőséget kell tulajdonítanunk a különböző egyetemi rangsoroknak. Az egyetemi vezető elöljáróban elmondta: manapság nagyon sokan és sokféle rangsort készítenek, egyesek azt mondják, azért, mert ez jó üzlet. Hiszen az emberek és az intézmények is kíváncsiak, melyik felsőoktatási intézmény hol áll a versenyben. Az eredményeket azonban csak akkor lehetne reálisan összehasonlítani, ha mindig ugyanazon szempontok szerint állítanák össze a listát, hangsúlyozta a rektor. Például egy 2010 októberében megjelentetett Felsőoktatási Rangsor 2010 kiadvány összesített rangsorában a Miskolci Egyetem a 7. helyen áll.

Népszerű karok

A rangsorban elfoglalt helyet mindig befolyásolja az illető intézmény mérete, hallgatói létszáma, kutatási tevékenysége, valamint oktatási és kutatási infrastruktúrája is. Ez utóbbiban a Miskolci Egyetem helyzete javult, hiszen számos pályázaton nyert az intézmény, melyek megvalósítása jelenleg is folyik, jelezte Patkó Gyula, hozzátéve: a Miskolci Egyetem karai népszerűek, az országos rangsorban a Bölcsészettudományi Kar, valamint a Gépészmérnöki és Informatikai Kar például a második helyet foglalja el. Igen népszerűek műszaki, gazdaságtudományi és jogi karok is. AMiskolci Egyetem kiválóságát jelzi, hogy 2008-ban az országban az elsőként nyerte el az intézményi szintű Felsőoktatási Minőségi Díjat, 2010-ben pedig kiváló egyetemi címet kapott.