A nagy cefreerjesztő tartályba fulladt bele az ózdi férfi

Illusztráció
Illusztráció
Ózd – Alkalmi munka keretében a cefreerjesztő tartály belső részét tisztította, amikor a tragédia megtörtént.

Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt szabott ki az Ózdi Járásbíróság 1 év – 2 évre felfüggesztett – fogházbüntetést első fokon egy pálinkafőzéssel foglalkozó gazdasági társaság vezetőjével szemben.

Nem volt mentő eszköz

A sértett alkalmi munka keretében a cefreerjesztő tartály belső tisztítását végezte a pálinkafőzőben. A vádlott a szükséges munkavédelmi oktatásban őt nem részesítette, így különösen nem hívta fel a figyelmét a tartályban fejlődő gázok kockázatára, arra, hogy az erjedési folyamat közben szén-dioxid keletkezik, amely színtelen, szagtalan, fulladást okozó gáz.

A tartályon kívül tartózkodó, munkát felügyelő másik alkalmi munkavállaló pedig nem volt felszerelve a szükséges mentő eszközökkel, illetve nem rendelkezett megfelelő ismeretekkel – a bíróság megállapítása szerint.

Heveny oxigénhiány

Mivel a vádlott már 2013 óta vezetője volt a cégnek, tudomása is volt arról, hogy nem szakszerűen történik a tartályok tisztítása, a munkavégzés biztonságos feltételeit azonban ennek ellenére nem követelte meg. A sértett a tartályba való leereszkedést követően heveny oxigénhiány miatt elveszítette eszméletét, majd fulladás következtében elhunyt. Halála közvetlen oksági összefüggésben áll a vádlott többszöri szabályszegéseivel.

Ő is rosszul lett

A bíróság a felfüggesztett fogházbüntetésen túl ítéletében a vádlottat 1 évre a desztillált szeszes ital gyártása foglalkozástól is eltiltotta. A büntetés kiszabásánál enyhítő körülményként értékelte, hogy amikor tudomást szerzett a balesetről, azonnal a sértett után ugrott a tartályba, ahol ő is rosszul lett. A sértett életét azonban már nem tudta megmenteni.

Az ítélet nem jogerős, a vádlott és védője fellebbezést jelentettek be.

ÉM


Belefulladt a cefreerjesztőbe - illusztráció
Ózd - A tartály tisztítása közben a gázok okozták a halálát. Egy férfi – egy pálinkafőző alkalmi munkásaként – a cefreerjesztő tartály belső tisztítását végezte. A cég vezetője nem részesítette munkavédelmi oktatásban, így a tartályban fejlődő gázok kockázatára sem hívta fel a figyelmet, illetve ...