A nagy áruházak nem tekintik kérdésnek a parkolókérdést…

Akt.:
Mércét ragadtunk a parkolókban
Mércét ragadtunk a parkolókban
Miskolc – Megnövelhetnék a parkolók méretét, de mégsem teszik meg.

Három hete írtunk arról, hogy mérőszalagot ragadtunk, és lemértük a miskolci parkolókat, hogy megnézzük, vajon megfelelnek-e a szabványos méreteknek. Sok olvasói visszajelzés érkezett ugyanis lapunkhoz az elképesztő parkolásokat bemutató sorozatunk kapcsán, hogy sokan azért állnak meg nem szabályosan, vagy szabványosan a nagyáruházak parkolóiban, mert a parkolók mérete vélhetőleg túl kicsi és nem éri el az előírtakat.

Épphogy jó

A mérésünk eredménye az lett, hogy az önkormányzati parkolókban megfelelnek az érvényben lévő szabvány előírásainak, ami személygépjármű leállításához 2,50 méter széles és 5,50 méter hosszúságú felületet tesz szükségessé. Ugyanakkor a nagyáruházak parkolóiban már nem érik el ezt a méretet, arra vigyáztak csupán, hogy a szabványban kivételesen és nagyon indokolt esetekre fenntartott 2,30 széles 5,00 méter hosszú méretet elérjék.

A cikkünk és mérésünk után levélben fordultunk a két legnagyobb áruházat, és egyben parkolót fenntartó, Miskolcon jelen lévő áruházhoz, az Auchan-hoz és a Tesco-hoz. A tapasztalat ugyanis az, hogy a nagyáruházak parkoló­mennyisége nagyban túlméretezett, még ünnepek és több napos zárva tartás előtti csúcson sem éri el a 60-70 százaléknál magasabb kihasználtságot. Ez tehát nem indokolja azt, hogy ezekben a „minimalista” méretekben maradjanak a parkolóhelyek. Az eredeti kialakítás óta már történt átfestés, ekkor átalakíthatták, átméretezhették volna. Kíváncsiak voltunk arra is, mit gondolnak olvasóink felvetéséről, és magáról a parkolási kérdésről, amelyben parkolóüzemeltetőként érintettek.

Nem reagáltak

A mai napig – két és fél hét alatt – azonban a két üzletlánctól semmilyen visszajelzést nem kaptunk megkeresésünkre. Elküldött kérdéseink a következőek voltak: „Önök gondolkodtak-e már azon, hogy újragondolják az áruházak parkolóit, újrafestésnél nagyobb parkolóhelyeket alakítsanak ki? Mi a tapasztalatuk, Önökhöz fordulnak-e parkolói rongálások miatt, hogyan látják a helyzetet? Gondoltak-e már arra, hogy a rokkant helyekhez hasonlóan több családos parkolóhelyet alakítsanak ki, amely segíti a gyerekesek parkolását, az autóból ki-be szállást, és amelyből jóval többre lenne szükség? Egyáltalán mi az álláspontjuk, véleményük, tapasztalatuk a parkolási kérdéssel kapcsolatban?” Ha a későbbiekben mégis válaszolnak megkeresésünkre, annak természetesen helyet adunk.

ÉM-HI


A parkoló mérete még nem ok arra, hogy a vonalra álljunk
Miskolc - Olvasóink visszajelzései alapján mérőszalagot ragadtunk és parkolóhelyeket mértünk. Hetek óta nagy népszerűségnek örvend felhívásunk, sorozatunk, amelyben olvasóinktól várunk olyan fotókat, amelyen megörökítik azokat a honfitársaikat, akik a parkolás írott vagy íratlan szabályai ellen v...

Fotó: Olvasónk
Miskolc - Újabb gyöngyszemmel gyarapodott azon fotók gyűjteménye, amelyet olvasóink küldenek nekünk a parkolás bajnokairól. A mellékelt fotót a következő szöveggel küldte el olvasónk: "A delikvens beparkolt az autó feljáróba a Vörösmarty utcán Miskolcon. A kép szélén ott a kuka tároló, így az ese...