A nacionalizmus térnyerése aggasztja Markó Bélát

Európában és ezen belül Romániában is előretörőben van a szélsőséges nacionalizmus, a radikalizmus – vélekedett Markó Béla szerdán Tusnádfürdőn. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a székelyföldi településen hatodjára szervezett “EU Tábor” nevű rendezvény nyitónapján volt jelen.

Az RMDSZ elnöke szerint a szélsőséges nacionalizmusra utal a súlyosan kisebbség- és magyarellenes szlovák nyelvtörvény, vagy a magyar vezetők Romániában lezajlott tömeges leváltása is. Emlékeztetett arra is, hogy az EP-választásokon a Nagy-Románia Párt is mandátumhoz jutott, míg a tavalyi parlamenti választásokon az öt százalékos küszöböt sem érte el. “Kulcskérdés, hogy milyen válaszokat találunk erre a kisebbségek számára hátrányos jelenségre, hiszen ma már egyértelmű, hogy az uniós tagság erre nem elegendő” – mutatott rá.

Erdély európai uniós helyét és szerepét, valamint az erdélyi magyar politizálás jövőbeni irányvonalait taglaló előadásában Markó Béla úgy vélte: Erdélynek és az erdélyi magyar közösségnek alapvető érdeke, hogy Európában háttérbe szoruljon a ma még eléggé általános és erős nemzetállami szemlélet, és helyét egy, a régiókon alapuló rendszernek adja át.

Markó Béla szerint itthon és Európában is erőteljesen beszélni kell a regionalizmusról és az autonómiáról, meglátása szerint Erdélyt olyan kérdéssé kell tenni, amely nemcsak a magyarokat érdekli, hanem Romániát és Európát is. Kifejtette: az erdélyi magyar politizálásnak ma három fő iránya van, ezek Románia teljes átszervezése, a magyarság helyzetének rendezése, ideértve a különböző autonómiaformák kialakítását is, illetve az európai építkezés.

Az RMDSZ elnöke kifejtette: Románia átszervezését, a decentralizációs folyamatok véghezvitelét éles politikai szemléleti különbségek nehezítik. Az RMDSZ és az erdélyi magyarság számára alapvetően fontos, hogy ez a decentralizáció minél szélesebb körű legyen, és érintse a teljes állami intézményrendszert az iskoláktól az egészségügyig és a környezetvédelmig, hiszen ez a reform lehet az alapja a sajátos autonómiaformák, a kulturális és a területi autonómia megteremtésének is. Markó ugyanakkor fontos célnak nevezte a magyar nyelv hivatalos nyelvé tételét Romániában.