Friss hírek

2009.02.09. 20:46

Árt a világgazdaságnak a válság ellensúlyozására szánt kereskedelmi protekcionizmus

<p>15 állam arra hívta fel a figyelmet, hogy tovább mélyíti a recessziót a nemzetek protekcionizmusa, amellyel a világgazdasági válság hazai hatását akarják ellensúlyozni - jelentette be hétfőn a tokiói külügyminiszter. A vészfelhívást a genfi székhelyű Kereskedelmi Világszervezetben adták ki, és aláírói közt szerepel Japánon kívül a többi közt Dél-Kora, Tajvan, Törökország és Brazília.</p>

A kifogásolt protekcionista intézkedések között szerepel a francia államfőnek az a döntése, hogy összesen csaknem 8 milliárd eurós állami támogatásban részesíti a hazai autógyárakat és autóipari beszállító cégeket. De a dokumentum aláírói az Egyesült Államokat is bírálják a tervezett gazdaságélénkítő csomagban szereplő "Vásárolj Amerikait" elnevezésű kampányjelszó miatt - a cikkely tervezett tartalmát egyébként időközben jelentősen módosították a washingtoni törvényhozók.

A dokumentum "dömpingellenes" barátokként jellemzett aláírói a fentieken kívül: Chile, Kolumbia, Costa Rica, Hong Kong, Izrael, Mexikó, Norvégia, Svájc, Thaiföld és Szingapúr.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!