A művészmozik megsegítését sürgeti az LMP

A sokszínű budapesti kulturális élet egy része el fog tűnni, ha a törvényben előírt állami támogatás egy évvel ezelőtti befagyasztása után a főváros is hátat fordít az artmozik hálózatának – olvasható a Lehet Más a Politika hétfői közleményében. Az LMP fővárosi frakciója ezért felszólítja a főváros vezetését, hogy biztosítsa az artmozihálózat fennmaradásához szükséges forrásokat.

Hasonlóan a múzeumokhoz és a színházakhoz, az artmozik sem tudnak pusztán a saját bevételeikből megélni – írja az LMP -, ugyanakkor ezek a mozik a színházakkal, könyvtárakkal, múzeumokkal egyenértékű kulturális közfeladatot látnak el, ezért szintén költségvetési támogatásban kell részesülniük. A Lehet Más a Politika budapesti frakciója ezért felszólítja a főváros vezetését, hogy biztosítsa az artmozihálózat fennmaradásához szükséges forrásokat.

Az artmozihálózatnak az LMP szerint 160 millió forint éves támogatásra van szüksége a fővárosi költségvetésből, ami termenként évi 8 millió forintot jelent. Ezek a filmszínházak évente félmillió nézőt fogadnak. Működésükhöz eddig a Magyar Mozgókép Közalapítvány biztosított forrást, de 2010 májusa óta sem az aláírt szerződések szerint járó pénzt nem utalja át, sem új pályázatokat nem ír ki. A mozivezetők becslései szerint az adósságok elhúzódása még maximum fél évig engedi a mozik működését, utána már csak a bezárás következhet – áll a közleményben.

Sajtóhírek szerint a főváros csak a Budapest Film által üzemeltetett négy mozit, a Puskint, a Művészt, Odeon-Lloyd-ot és aToldit támogatná a jövőben. Az LMP közleménye emlékeztet arra, hogy a Kino és a Cirko-Gejzír az artmozihálózat többi mozijának filmforgalmazója is egyben, és ez a tevékenység sok éves tapasztalaton és speciális kapcsolatrendszeren alapul. Ha nem kapnak támogatást, az a hálózat megszűnését jelenthetné az LMP fővárosi frakciója szerint.

Budapesten a Művész, a Puskin, a Toldi, az Odeon-Lloyd, az Európa, a Vörösmarty, a Tabán, a Cirko-gejzír és a Kino tartozik a hálózathoz, továbbá az állami tulajdonba lévő Uránia és Örökmozgó, illetve ide sorolható a Csepel Pláza egy terme is.