A munkavállalók érdekeit nézik

A munkavállalók érdekeit nézik
Ózd – Az Európai Unió által támogatott, nagy országos projekt keretében foglalkoznak hazánkban a munkavállalók helyzetével. A szabályos foglalkoztatás mellett hasznos információk jutnak el a diákok és a pályakezdők felé, de tájékoztatást adnak az alkalmazotti bérről, és a munkahelyi veszélyekről is. A pályázat ideje alatt az ország számos városában megfordultak már, a roadshow legutóbbi állomása Ózd volt, ahol több helyi cégvezető és vállalkozó is részt vett az eseményen.

– Számos területet érint a pályázatunk, ami egyértelműen a dolgozók érdekeit helyezi előtérbe – mondta előadásában Kisanyik Tímea projekt koordinátor. – Nem csupán ismertetőket tartunk, fesztiválokon is jártunk már, de a média erejét is igyekszünk kihasználni, hogy minél több dolgozó emberhez eljussunk.

Fekete foglalkoztatás

Az előadások során az is kiderült, hogy hazánkban még mindig nagy problémát jelent a fekete foglalkoztatás. Abban a helyzetben a munkavállaló lehet, hogy fel sem tudja mérni, hogy ezzel mekkora kárt okoz magának és az államnak is.

– Tavaly húszezer munkaügyi ellenőrzést végeztek el Magyarországon, ebből ezerháromszázat Borsod megyei cégeknél tartottak meg – árulta el Kállai Zsuzsanna a munkaügyi hatóság kormánytisztviselője. – Néhány kivételtől eltekintve lehetőségünk van bejelentés nélkül munkaügyi ellenőrzést tartani. Sajnos még mindig sok a hiányosság, ezekre mi is rendszerint felhívjuk mindkét fél figyelmét. A munkavállalónak nagyon fontos, hogy megfelelő, szabályos szerződéssel rendelkezzen, amiben meghatározzák a munka – és pihenőidejét és a pontos bérét is. Gyakori hiányosság, hogy az adóhatósághoz csak később jelentik be a dolgozót, holott ezt még a munkába állást megelőzően meg kell tenni.

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal által indított, 3.7 milliárd forintos pályázat lassan a végéhez közeledik, hiszen június 30-án zárul a projekt. A tapasztalatokat ezután kiértékelik, ám menet közben is nagyon sok érdekességgel találkoztak. Ebben a témában 40 lakossági fórumot tartottak, Ózd pedig már a roadshow 18. állomása volt.

ÉM-ME