A munkaügyi ellenőrzséek döntő többségénél találtak szabálytalanságot

Az ellenőrzött munkáltatók háromnegyedénél talált szabálytalanságot az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) az első félévben tartott ellenőrzései során – mondta el a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón a főfelügyelőség elnöke.

Papp István elmondta, hogy az év első hat hónapjában 32 ezer munkáltatót ellenőriztek a felügyelőség munkatársai, és ezek 73 százalékánál találtak szabálytalanságot. Az ellenőrzött 43 ezer munkavállaló esetében 60 százalék foglalkoztatásánál találtak jogsértést. Ez egyébként nyolc százalékkal kevesebb az előző évek hasonló adatainál.

Az OMMF összesen 1634 esetben szabott ki munkavédelmi bírságot 570 millió forint értékben.

A tájékoztatón Simon Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) államtitkára beszámolt a hazai gyermek és diákmunkákkal kapcsolatos ellenőrzések tapasztalatairól. Eszerint az elmúlt hónapokban 6 munkáltatónál 10 illegálisan foglalkoztatott 15 éven aluli gyermeket találtak az ellenőrök. A gyerekek autópályánál, mezőgazdasági munkában (szőlőmunkák) és gombaszedésben dolgoztak.

A diákmunkások közül 8 munkáltatónál 16 tanuló esetében találtak szabálytalanságot az ellenőrök, azt azonban nem tudni, hogy a munkáltatók milyen szankcióban részesültek.