A munka-magánélet egyensúlyának megteremtése

A munka-magánélet egyensúlyának megteremtése
Varázslatosan hangzik a munka és a magánélet egyensúlyában élni. Megvalósítani azonban nem mindig olyan egyszerű. Legjobban a skandináv országokban működik ez az egyensúly. A dánok választják szét a legegészségesebb módon a munkát a magánélettől. A dán életérzés, a HYGGE segíthet a harmónia kialakításában.

Klasszikus elemek

Elsődlegesen a munka-magánélet egyensúly a 40 óránál rövidebb munkahét mellett alakítható ki. Több nyugati országban, többek között Dániában is felismerték már ezt. Egy alkalmazott sokkal hatékonyabb 8 óránál rövidebb műszakban. Ezen időbeosztás mellett alakítható ki életünk egyensúlya. Svédországban például jelenleg a 6 órás munkaidő sajátosságaival kísérleteznek.

A dán életérzés, avagy a HYGGE másik fő meghatározója a közösség. Ezért nem szívesen adnák fel az emberek az open office-t sem, viszont elismerik a hátrányait is. A problémák megelőzése céljából rendszeresen tartanak “csendes időszakokat”, amikor könnyedén koncentrálhatnak a feladataikra a dolgozók, megkönnyítve ezzel mások munkavégzését is.

Nagyon fontos elem a jövedelem is. Finnországban a gazdasági rendszer optimalizálásával kívánják megalapozni a munkahelyi egészséget, a túlórák okozta túlterhelés, a stressz és a szegénység felszámolásával.

Külső hatások

Németországból, a Volkswagen-től indult a kedvezményezés. Felfüggesztették a levelezőrendszer használatát a munkaidőn kívül. Az alkalmazottaknak a műszak előtt és után 30 perc áll a rendelkezésükre, hogy a feltétlenül sürgős ügyeiket elintézhessék. Telefonálni továbbra is lehet, csak a “megnézem még ezt az üzenetet” népbetegséget vették kezelésbe ezáltal.

Európán kívül, Amerikában egy merészebb példával is találkozhatunk. Maryland-ben indították a “Költözzünk a munkahelyünk közelébe” programot. A program keretein belül támogatásban részesültek azok, akik munkahelyeik 8 kilométeres körzetén belülre költöztek. Ezzel körülbelül 800 000 Ft értékű támogatást kaptak. A program célja, hogy csökkentsék a munkába járás idejét és aktív, mozgástudatos életmódra sarkallják a munkavállalókat. Ugyanis a rendszeres séta vagy kerékpározás kimondottan jó hatással van mentális egészségünkre.

Mindenütt jó, de a legjobb: Budapesten

Mérföldekre vagyunk Amerikától vagy a skandináv országoktól, de nincs okunk magunkat leírni. Magyarország is szerepel az aktuális “Hol a legjobb dolgozni” országok listáján. Budapest az egyik kedvelt célpontja a digitális nomádoknak Berlin és Bangkok mellett. A szabadúszói lét csak optimális környezetben működik, Európa szívében Budapest ideális választás ehhez. Nem véletlen tehát, hogy egyre több magyar állampolgár bontogatja a szárnyait szabadúszóként.

Te is szeretnél olyan helyen dolgozni, ahol figyelnek arra, hogy a munka-magánélet egyensúly a lehető legjobb legyen és folyamatosan haladnak a korral? Nézz körül a DreamJo.bs oldalán! A meghirdetett állások között te is megtalálhatod az álommelódat, de rendelkezésedre állnak akkor is, ha vállalkozásként új munkatársakat keresel.

– PR cikk –

Címkék: