A mumbai terrortámadás második évfordulójára emlékezett India

India a 166 halálos áldozatot követelő mumbai terrortámadás második évfordulójára emlékezett pénteken.

2008 november 26-án este tíz fegyveres érkezett a tengeren keresztül India gazdasági központjába, és terrortámadásokat intéztek a város több pontja ellen is. Az indiai biztonsági erőknek csak három nap elteltével sikerült megszüntetni a veszélyt.

A két évvel korábbi terrortámadás helyszínein gyászolók gyűltek össze, hogy szigorú biztonsági intézkedések mellett megemlékezzenek a mészárlások 166 áldozatáról. Mumbai utcáin a rendőrség és hadsereg egységei tartottak felvonulást, bemutatva a legújabb felszereléseket. Az indiai parlament mindkét házában egyperces néma csenddel emlékeztek meg a támadásokra.

A várost három napon át rettegésben tartó tíz fegyveres közül csak egy élte túl a biztonsági erőkkel történt összecsapásokat. A 22 éves férfit májusban ítélte halálra egy mumbai bíróság, de fellebbezett az ítélet ellen.

Az indiai kormány az évforduló alkalmából erősen kritizálta Pakisztánt, amiért még mindig nem ítélte el a támadás állítólagos kitervelőit. Újdelhi és Washington szerint a pakisztáni területen működő Laskar-í-Tajba nevű szervezet áll a támadás mögött. A pakisztáni hatóságok hét gyanúsított ellen indítottak pert, de még senki ellen sem született ítélet.

Az indiai külügyminiszter felszólította Iszlámábádot, hogy “számolja fel a területén büntetlenül tevékenykedő terrorgépezetet”, valamint minél hamarabb ítélje el a támadás kitervelőit. Az indiai belügyminiszter pedig egy mumbai megemlékezésen jelentette ki, hogy Pakisztán nem teljesítette vállalását. Egy nappal korábban az indiai kormány egy hivatalos diplomáciai levélben azzal vádolta szomszédját, hogy halogatja a hét gyanúsított elleni pert.
– Független Hírügynökség –