A multik is érintettek az OEP-botrányban

A multik is érintettek az OEP-botrányban
A rendőrök és a tűzoltók után multinacionális cégek is jelezték: munkavállalóik után rendszeresen fizetik az egészségügyi hozzájárulást, mégis megkapják a potyautasoknak szóló levelet.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár leveleinek kiküldése óta kiderült, hogy az értesítés a címzettek több mint felénél hibás adatokat tartalmaz – írja a Magyar Hírlap.

A cégvezetők azt mondták, hogy főként régebbi munkatársaik esetében jöttek elő a hibák. Szerintük az lehet a probléma oka, hogy a régi és az új bejelentési rend között, valamint a kartonosról a számítógépes nyilvántartási rendszerre való átállásnál adatok veszhettek el. Így egyes munkavállalók a rendszeresen fizetett tb-járulékok ellenére is kieshettek a rendszerből. Többüknek a háziorvosa jelezte, hogy nincs benne az ingyenes ellátásra jogosultak körében, de volt, aki az OEP-nél érdeklődött, s ott kapta a meglepő választ.

Egyes cégek munkavállalóinak harminc-negyven százaléka esett ki az OEP-biztosítotti köréből a hibás listák miatt – írja a lap.

A vezetők szerint a cégek nem fontolgatják perek indítását, mert szerintük a hibákat még helyre lehet hozni, de a megjelenő információk a vállalatok megítélését is ronthatják, ezt gondatlanságból okozott károkozásnak is vehetnék.

Áprilisban kezdték meg azoknak a kiértesítését, akiknek az OEP-nyilvántartás szerint rendezetlen a biztosítási jogviszonyuk. Azóta már jelezték: a kiküldendő 950 ezer levél több mint felében hibás adatok szerepelnek majd. Legutóbb közszolgák, rendőrök és tűzoltók kaptak értesítést arról, hogy harminc napnál régebben nincs biztosítási jogviszonyuk, tehát a 2008-tól nem jogosultak az ellátásokra.

Kapcsolódó cikkek: