A múlt emlékeinek őrzői Ózdon

By Kerékgyártó Mihály
Vass Tibor (jobbra) átveszi az elismerést Fűrjes Pál polgármestertől
Vass Tibor (jobbra) átveszi az elismerést Fűrjes Pál polgármestertől - © Fotó: Kerékgyártó Mihály
Ózd – Kiosztották a XXXI. Ózdi Honismereti Gyűjtőpályázat díjait, melynek helyszíne az Ózdi Művelődési Intézmények Olvasó Egyesületének színházterme volt.

A „pályamunkásokat” Pappné Szalka Magdolna a művelődési intézmények igazgatója és Fűrjes Pál Ózd város polgármestere köszöntötte. Mindketten méltatták a honismereti munka jelentőségét, miszerint aki a múltat kutatja, nem csak a régi időkben mélyed el hanem a jelenben és a jövőben is. Ezt követően Kocsik Csaba László a művelődési intézmények munkatársa ismertette dr. Rémiás Tibor Ph. D. miskolci történész-muzeológus lektori véleményét a dolgozatokról. A felnőttek pályamunkái között találunk: kisebbségtörténetet, településtörténeti kronológiát, honismereti bibliográfiát, műemlékleírásokat, nemesi családok genealógiáit, sporttörténetet, ipar- és munkáspolitikai történetet, sőt honismereti mineralógiát, s mindezt Ózd és környéke, Domaháza, Kelemér és megyénk viszonylatában vizsgálva – írja Rémiás Tibor.
Ifjúsági kategóriában is érkeztek dolgozatok diákoktól, melyek alapos precíz munkák.
Az értékelés során az alábbi eredmények születtek:
Felnőtt kategóriában I. helyezést ért el Vass Tibor, II. Lakatos Mihály, III. (megosztva) Németh Lászlóné, Valluchné Mezei Ibolya.
Ifjúsági kategóriában I. helyezést ért el Szabó Bence, II. Antal Áron, III. (megosztva) Erdélyi Brigitta, Tonhajzer Arabella.

– Kerékgyártó Mihály –