A muhi csatára emlékezett a templomos lovagrend

A Muhi csatára emlékeztek
A Muhi csatára emlékeztek
Muhi – A muhi csata 766. évfordulója alkalmából tartott megemlékezést szombaton a templomos lovagok hazai rendje Muhiban. Annak idején a szervezet 80 tagja saját életét feláldozva menekítette ki IV. Bélát a tatár hadsereg elől, az ő bátorságuknak köszönhetően nem halt ki az Árpád-ház 1241-ben.

A helyi önkormányzat szombaton a “Templomos lovagok tere” nevet adta a község főterének.

A megemlékezésen koszorút helyeztek el az elesettek emlékére, a szentmisét Paskai László bíboros celebrálta – mondta Ungvölgyi János, a magyarországi templomos lovagok non-profit szervezete, a Templárius Alapítvány elnöke.

Az alapítvány több mint 12 éve működik, és többek között határon túli magyar gyerekek táboroztatásával foglalkozik, illetve a hátrányos körülmények között élő családokon próbál segíteni. A templáriusok a kanadai Rákóczi alapítvány közreműködésével évente 150 Kárpát-medencei magyar gyereket látnak vendégül a hazai városokban. A pályázatokból, illetve magánadományokból hozzájuk befolyó pénzt minden karácsonykor a nagycsaládosok kapják. A szervezet központja Gyomaendrődön van. A Békés megyei városban évente 600 család kap karácsonyi ajándékot tőlük, és a helyi közösségi házat is ők üzemeltetik – mondta Ungvölgyi János.

A Templomos Lovagrendet 1118-19-ben francia nemes lovagok alapították Jeruzsálemben a zarándokok és a Szentföld védelmére. A rend sok egyéb mellett a jelenlegi bankrendszer alapjait is lefektette, így jelentős vagyonra és befolyásra tett szert. Ezért Szép Fülöp francia király a középkor legnagyobb koncepciós perét indította a Templomos Lovagrend ellen, amelynek a lovagok többsége áldozatul esett, a rendet pedig feloszlatták.

A következő évszázadokban alakult, magukat “templomos lovagrendnek” nevező különböző szervezetek illegitimek voltak, mivel a működésükhöz szükséges egyházi jóváhagyást sohasem kapták meg. A Templomos Lovagrend 1979-ban alakult újjá Olaszországban és 1988-ban megkapta a Vatikán jóváhagyását is.

Az ősi Templomos Lovagrend már a XII. század közepétől jelen volt Magyarországon, és az 1990-es évek közepe óta működik újjáalakult formájában.