Helyi közélet

2012.11.03. 12:23

Kik költöznek a Lyukóvölgybe?

Miskolc - Valóban csak mendemonda a Szlovákiából és Romániából érkező roma családok története?

Miskolc - Valóban csak mendemonda a Szlovákiából és Romániából érkező roma családok története?Egyik olvasónk tudomása szerint Szlovákiából és Romániából is költöznek roma családok a Lyukóvölgybe, mert itt jobb körülményeket találnak, mint saját hazájukban. Utánajártunk, mi igaz a mendemondából. Elsőként Benczés Miklóst, Lyukó területi önkormányzati képviselőjét kerestük meg. Ő azt mondta, az elmúlt hétvégén is volt kint a városrészben, de nem találkozott és nem hallott olyan családokról, akik a szomszédos országokból érkeztek volna. Hozzátette: napi kapcsolatban van a Vasgyári Rendőrőrs parancsnokával, de ő sem tett említést ilyen esetről. A képviselő megjegyezte: Lyukóvölgyben jelenleg az a legnagyobb probléma, hogy vannak olyan emberek, akik nagyon rossz körülmények között élnek az eredetileg hétvégi házas területen, és nem érti, az előző városvezetés alatt hogy szerezhettek itt jogcímet az ottlakásra.

Nem mertek kimenni

A miskolci Egyesített Bölcsőde és Egészségügyi Szolgálat védőnői szintén nem találkoztak Lyukóvölgyben Szlovákiából vagy Romániából érkező családokkal. Kovácsné Polhodzik Ibolya védőnő portálunknak elmondta: olyanok viszont vannak, akik Kanadából jöttek vissza. Lyukóból körülbelül 7 család utazott el, és eddig 3 költözött haza. Ők azonban kiutazás előtt nem tették pénzzé mindenüket, hanem albérletbe adták ki a házukat, vagy az üresen állt visszatértükig. Beszámolójukból kiderült, hogy azért jöttek vissza, mert Kanadában sokkal rosszabb a közbiztonság, mint itthon. Estefelé már nem mertek kimenni az utcára, mert a lövöldözések sem voltak ritkák. Az egészségügyi ellátás sem úgy működött, mint nálunk, a gyerekeknek nehezen írta föl az orvos a gyógyszert. Van azonban olyan család is, amelyik azért költözött haza, mert honvágya volt.

Jobb életszínvonal

A magyar családok életszínvonala azonban jobb volt Kanadában, mint itthon, hisz igénybe tudták venni a különböző segélyeket és támogatásokat, a családfő pedig általában munkához jutott. A férfiak utcát takarítottak vagy parkot gondoztak, sorolta a védőnő. Hozzáfűzte: meglátása szerint Lyukóban ma a szegénység a legnagyobb probléma. Sok család nem tudja a kevés pénzből biztosítani a megfelelő élelmet, fűtést és ruházatot. Pedig a családok egy része beosztja a pénzt, a szülők ügyelnek a tisztaságra és a gyerekek megfelelő gondozottságára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában