A molnárkalács ünnepére készülnek Borsodnádasdon

Az idei fesztiválon is sok molnárkalács készül majd Fotó: ME
Az idei fesztiválon is sok molnárkalács készül majd Fotó: ME - © Fotó: ME
Borsodnádasd – Az idei Molnárkalács Fesztivált is számos program teszi még színesebbé.

Július első hétvégéjén már nyolcadik alkalommal rendezik meg a Molnárkalács Fesztivált. Borsodnádasd legnagyobb ünnepére természetesen már hónapok óta készülnek a helyiek. A tervek szerint bővülni fog azoknak a csoportoknak a száma, akik részt vesznek az egész napos sütésben, ebből kiindulva pedig szinte biztosra vehető, hogy néhány újítást is megkóstolhatnak majd a látogatók.

Újra divat lett a sütés

– Amióta felkerültünk a Szellemi Kulturális Örökség listájára, azóta a régi sütővasak már nem a padláson és a pincében porosodnak – mondta Kormos Krisztián, Borsodnádasd polgármestere. – Ismét előkerültek, a családokban újra divat lett a sütés. Vasárnapi ebéd mellé, vendégek fogadásakor, baráti összejövetelek alkalmakor a molnárkalács gyakran megtalálható az asztalokon. Természetesen ezért álltunk az ügy mellé, és a fesztivál is a Nádasdra jellemző finomság népszerűsítését szolgálja.

Ebben az esztendőben egy „hazahívogató” rendezvénnyel teszik színesebbé a programot. Július 4-én, a délelőtti órákban a városból elszármazott embereket várnak haza, hogy közösen felidézzék a település múltját, valamint a jövőre vonatkozó terveket is bemutassák nekik. A délután és az este folyamán a színpadi fellépők is szórakoztatják majd a borsodnádasdiakat. Sztárvendég lesz a Neoton Família és a Kerekes Band, de egy látványos tűzijáték is színesíti a fesztivált.

Sütőüzemmel a kereskedelembe

Ugyancsak fontos része lesz ennek a hétvégének a Molnárkalács Ház átadása, hiszen a nádasdiak eltökélt szándéka, hogy belátható időn belül a kereskedelmi forgalomban is megjelenjen a termék. Ez ugyanis a hétköznapokon is, bárki számára lehetővé tenné a jellegzetes édesség fogyasztását.

– Az országosan egyedülálló technológia már megérkezett hozzánk, egy zsámbéki manufaktúra készítette a számunkra. Egy Leader pályázatnak köszönhetően valósulhatott meg az üzem kialakítása, ahol rövidesen megkezdődik a molnárkalács gyártása – folytatta Kormos Krisztián. – Most még a receptúrát kell valamelyest finomítanunk, mivel ez a kézi sütéshez képest némileg eltér. Emellett a csomagolástechnika és a marketingfeladatok elvégzése áll előttünk, de nagyon bízom benne, hogy ősszel már az üzletekben is kapható lesz Borsodnádasd büszkesége. Szerencsére a sütőüzemben elhivatott és szakmailag hozzáértő embereket tudunk foglalkoztatni, ami garancia arra, hogy hosszú távon sikeres lehet a termék. Nagyon szeretnénk, ha a gép változata is népszerű lenne, és nemcsak a környéken, hanem az ország egész területén meg tudjuk majd ismertetni az emberekkel a molnárkalácsot.

ÉM-ME