Helyi közélet

2016.01.20. 20:04

A Múzsa-díj elkötelezettjei

Miskolc - Kezdetben egyfajta lokálpatrióta lelkesedésből indult a díj, de a lendület másfél évtized múltával sem csökken. Interjú: Vinnai Jánossal és Bánszki Attilával, a Múzsa-díj támogatóival.

Miskolc - Kezdetben egyfajta lokálpatrióta lelkesedésből indult a díj, de a lendület másfél évtized múltával sem csökken. Interjú: Vinnai Jánossal és Bánszki Attilával, a Múzsa-díj támogatóival.

Vinnai János a Szinva Net Zrt. elnöke, a Múzsa-díj egyik alapítója. Automatizálási üzemmérnökként végzett 1973-ban Miskolcon, majd a Videotonhoz került. Szabolcs megyei születésű, így a szülei iránti kötődés hamar visszahúzta a Dunántúlról. Két fia van, ők is az informatika sikerpályáit futják be, akikre rendkívül büszke. Kényszervállalkozónak tekintette magát az 1988-as induláskor, de ma a cég már részvénytársaság, piacvezető a régióban. A cégnek új többségi tulajdonosa van Bánszki Attila vezérigazgató személyében. Most felszálló ágban vannak, reményei szerint létszámbővülés és további szakmai erősödés jöhet a jövőben.

A Múzsa-díjat 2000-ben alapították. Mi változott a kezdetek óta?

Vinnai János: Kezdetben egyfajta lokálpatrióta lelkesedésből indult ki, és meg kell hogy emlékezzek Kőfalvi Zsolt kollégámról – sajnos már nincs közöttünk –, aki a zászlóvivője volt mindennek. Szerettük volna, ha egy informatikai cég a város életében egyfajta kulturális „lábnyomot” is hagy. Kapóra jött akkoriban az operafesztivál iránti lelkesedés, mi is felbuzdultunk és pénzt, energiát nem sajnálva mögé álltunk. Szerettük volna a Miskolci Operafesztivál felkarolóit szorosabban a városhoz kötni – ezért is lettek az első díjazottak a fesztivál meghatározó arcai. Azóta a Múzsa-díj önálló életre kelt, hiszen tizennegyedik alkalommal adjuk át az idén, és a névsor – azt gondolom – reprezentálja a miskolci kulturális élet kiválóságait. Örülök, hogy a Múzsa-díj kuratóriuma Szabó Balázs fiatal orgonaművészt választotta díjazottnak. Ez annál is inkább érdekes, mert ha Szabó Balázs életútját valaki megnézi, akkor látja, hogy fiatal kora ellenére nagyon komoly elismeréseket szerzett nemzetközi porondon. Érdekes, de az orgonaművészek nemcsak zeneművészek, hanem a műszaki dolgokhoz is értenek. Szabó Balázs egyik különleges képessége, hogy orgonafelújító mesterként is dolgozik. Komoly szerepe volt a Kossuth utcai református templom orgonájának felújításában. Lokálpatrióta, aki megérdemli a díjat!

Bánszki Attila nemcsak a cégügyekben lett az alapító társa és cégtulajdonos, hanem a Múzsa-díj ügyeiben is már évek óta aktívan részt vesz.

Bánszki Attila: Nem Miskolcon élek, de a céges ügyek ide­kötnek, és a Múzsa-díjon keresztül megismertem a város rendkívül vonzó kulturális életét, azokat az embereket, akik az értékek megtartásán, gyarapításán munkálkodnak. Abszolút elkötelezett vagyok a díj és a mögötte működő alapítvány működtetésében, fenntartásában, mert hiszek az ilyen kötelezettségvállalás értékében. Minden évben izgalommal várom, kit tart a legérdemesebbnek a díjra a kuratórium. Az idei díj számomra különösen izgalmas, hiszen egy reneszánsz egyéniségű művészt tudunk elismerni, aki még fiatal, és remélem, egy kicsit hozzájárulhatunk ahhoz, hogy még nagyobb lendületet kapjon a karrierje.

Nem bánta meg, hogy Miskolcon maradtak: ön és a cég?

Vinnai János: Ez komplex kérdés. Az biztos, hogy lokálpatrióták vagyunk, s úgy érzem, a fiaim is ezt vallják magukról. Szeretünk Miskolcon élni, ide kötődünk a barátok, a család miatt, így ez fontos. Másrészt a mai világban az, hogy az informatikában valaki honnan szolgáltat egy tudásintenzív szolgáltatást, az nem helyhez kötött.

Hogyan sikerült ebben a változó világban a Múzsa-díjat életben tartani?

Vinnai János: Szerencsére a vállalkozók körében nem ritka a lokálpatrióta gondolkodás és a tenni akarás városunkért. Olyan társakra találtunk, akik a nehéz időkben is mellettünk álltak és ma is mellettünk állnak. Ugyanakkor a város is magáénak érzi a díjat, és büszkék vagyunk arra, hogy a díjátadó gála a Magyar Kultúra Napja ünnepség kiemelkedő eseménye, amelyen Miskolc város polgármestere mond ünnepi beszédet. Komoly értéket jelent a városnak, a város lakóinak, a régiónak, minden évben nagy érdeklődéssel várják, ki vagy kik lesznek a díjazottak, és a gálaműsor is egy rangos társadalmi esemény lett.

ÉM-JLI


Egy kis cégtörténelem

A Szinva Net Zrt. 1988-ban alakult 100 százalékban magyarországi magánszemélyek tulajdonában lévő, a régió vezető informatikai vállalkozásainak egyike. Az alapító tulajdonosok szakmabeliek, többségük ma is a cégért, a cégben dolgozik. Miskolcon jött létre, és ma is miskolci székhelyű, tevékenysége és partnerkapcsolatai az egész országra kiterjednek, ellátórendszere és szolgáltatási hálózata országos. A vállalkozás növekedését munkatársainak folyamatos képzése, továbbképzése, valamint magas színvonalú szolgáltatásai tették lehetővé. Az elmúlt év eredményei és a piaci kilátások létszámbővülést és további szakmai erősödést hoznak a jövőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában