A MOK tiltakozik az egészségügyet érintő törvényjavaslatok ellen

Az egészségügy további ellehetetlenüléséhez vezet, ha jelenlegi formájában fogadja el a parlament a szektort érintő törvényjavaslatokat – mondta szerdán a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke. Éger István szerint a kormány teljes mértékben megszünteti az orvosi kamarák etikai jogosítványait. Nehezményezte, hogy a szaktárca a törvények, illetve jogszabály-módosítások előkészületeibe nem vonta be a szakmai szervezeteket.

Miközben a szaktárca az egészségügyben dolgozók “kiemelt megbecsüléséről” beszél, a kért 30 százalékos béremelés helyett legfeljebb 8-10 százalékra számíthatnak – mondta Éger István. A MOK elnöke szerint még az előzetes várakozásokat is alulmúlta a tárca tárgyalókészsége, miközben még az előző miniszterekkel megkötött kompromisszumokat is kihagyták a törvénytervezetekből. Mint mondta: a kormány nem akar kötelezettséget vállalni, így a benyújtandó törvénycsomagból hiányzik az alapellátást és a praxisjogot részletesen szabályozó anyag. A kamara elnöke szerint ez újabb pályaelhagyásokhoz vezethet, ráadásul akadályozza az érdemi utánpótlást is.

Éger István az 50-es éveket idéző döntésnek tartja, hogy az állam – megsértve a szakmai önrendelkezés jogát – egy állami hatósághoz az Országos Etikai Tanácshoz rendeli a kamarák etikai ítélkezés lehetőségét.