A mogyoró virágzásával megkezdődött a pollenszezon

Az idén február elején, a mogyoró virágzásával megkezdődött a pollenszezon. A havazás visszavetette ugyan a növények pollentermelését, de ez csak időleges, amint melegebb lesz az idő és nem hullik csapadék, ismét vigyáznia kell a becslések szerint 200 ezer pollenekre allergiás betegnek. Az ÁNTSZ hétfőn jelentette be, hogy az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) új szolgáltatást vezet be, az ÁNTSZ és az OKI honlapján két héttel előbb tájékoztatja a lakosságot az allergén növények virágzásának várható indulásáról. Ezen kívül az eddigi 20 mérőállomás egy új székesfehérvári állomással egészül ki.

Az ÁNTSZ hétfői közleménye szerint a tapasztalatok azt mutatták, hogy a pollenszezon a február közepétől október végéig tart. Voltak kivételes évek, így például 2007-ben a szokatlanul meleg enyhe idő miatt már január közepén, 2008-ban pedig január végén kezdődött a pollenszezon.

Elsőként a mogyoró és égerfa, majd a ciprus és tiszafafélék virágzása okozhat gondot. Ezt követi a nyár, a kőris, a nyír, majd a juhar, fűz a platán, május végén, illetve júniusban a hársfa pollenszórása. Általában május közepén kezdenek virágozni a fűfélék, utána az útifű, a csalánfélék, ezeket követik a libatopfélék, végül pedig az üröm és parlagfű, amely egészen október végéig virágzik.

A pollenallergiás betegek száma Magyarországon a hivatalos adatok szerint 200 ezer, a gyermeknek pedig ötöde szenved ettől a problémától.