A Miskolcon építkezőket is segíti majd a Települési Arculati Kézikönyv

A Kemény Dénes Uszodát mint kortárs elemeket tartalmazó építményt tartja nyilván az arculati kézikönyv
A Kemény Dénes Uszodát mint kortárs elemeket tartalmazó építményt tartja nyilván az arculati kézikönyv - © Fotó: ÉM
Miskolc – Jövőre már a Települési Arculati Kézikönyv lesz az egyik irányadó építészeti dokumentum Miskolcon is.

Ilyennek és ilyennek kellene lennie Miskolcnak a külalak szempontjából. Ennek eldöntéséhez nyújt majd segítséget az elsődlegesen a nagyközönség számára szóló Településképi Arculati Kézikönyv és a szakmai iránymutatásokkal szolgáló Településképi Rendelet, amelyek Miskolc Helyi Építési Szabályzatával együtt valóban minden olyan kritériumot tartalmaznak, amelyek segítik, hogy a településképbe beleillő épületek, építmények készüljenek a jövőben. Olyanok, amelyek gazdagítják a város építészetét, és méltán pályázhatnak arra, hogy az épített örökség elitjének tagjai legyenek, és példaként állítsák őket a jövő alkotói elé.

Társadalmi egyeztetés is volt

Mindez úgy indult el, hogy a közelmúltban Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata Miskolc Megyei Jogú Város Településképi Arculati Kézikönyvének és Településképi Rendeletének előkészítését, elkészítését kezdeményezte.

A szakmai és társadalmi egyeztetések nyomán a tervek szerint Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata még ebben az évben el is fogadja a szabályzatokat, amelyek – ha minden a terv szerint halad – 2018. január 1-jével hatályba is lépnek.

A jó példák…

A Településképi Arculati Kézikönyv hosszan elemzi Miskolc adottságait, és ebből a szempontból sok – jellegét tekintve összetartozó – területet határoz meg. Fontos része a dokumentumnak a 6. fejezet, amely az arculati szempontból jó példának tekinthető építészeti objektumokat veszi sorra. A készítők jelzik, hogy a példák orientálnak, de nem irányítanak. Ugyanis „nem egy skanzen részei vagyunk, hanem egy folyamatosan változó, fejlődő, átalakuló település mindennapjait éljük”. Soktucatnyi fényképpel illusztrálja a dokumentum azokat a példákat, amelyek követendőek az építőknek.

ÉM-SZB