A miskolci Vasaló-tömbben élőknek hamarosan menniük kell

A Vasaló-tömb felszámolása is megkezdődött
A Vasaló-tömb felszámolása is megkezdődött - © Fotó: Bujdos Tibor
Miskolc – Az úgynevezett Vasalótömb fejlesztési terület lesz, de részleteket nem árult el a miskolci önkormányzat.

Nemrég írtunk arról, hogy patkányok, hajléktalanok és csavargók tanyája lett a Hunyadi utca egy része. Az ott élők szerint ez azért is szomorú, mert tulajdonképpen a belvárosról van szó, és több olyan épület áll most ott málló vakolattal, romosan, melyek valamikor értékes polgári lakások voltak, és jobb sorsa lennének érdemesek.

A lakók arra panaszkodtak, hogy bizonytalanságban élnek, nem tudják, mi lesz velük. Az utcában laknak olyanok, akik lakástulajdonosok, vannak, akik csak bérlik az ingatlant, másoknak pedig ki kellett költözniük. Többféle szóbeszéd járja. Például, hogy a 40–44. szám alattiakat azért költöztették ki, mert utat építenek. Azt is beszélik, hogy valamilyen fejlesztési terv készül a területre, és hogy lebontják ezeket a házakat, sorolták a lakók.

Riportunk után kérdéseket küldtünk a miskolci önkormányzatnak a Vasaló-tömb sorsával kapcsolatban, a napokban kaptuk meg a választ.

Menniük kell

Mint írják: „a Hunyadi utcán a már lejárt és közeljövőben lejáró, határozott idejű szerződéssel rendelkező bérlők kaptak tájékoztató levelet a múlt év végén. Számukra is biztosítani kívánunk legalább hat hónapot arra, hogy a lakást leadják és lakhatásukat megoldják. Amíg a hat hónap le nem telik, a Miskolc Holding Ingatlangazdálkodási Igazgatósága nem kezdeményez jogi eljárást.

A lakásbérleti szerződéseket az ingatlangazdálkodási igazgatóság a területen nem hosszabbítja meg, mert az úgynevezett Vasaló-tömb fejlesztési terület lesz. A fejlesztés irányával kapcsolatban egyelőre nem kívánunk információt adni.

Jogcím nélküli bérlők esetén (már lejárt a szerződésük), értesítést követően hat hónapos határidőt biztosít az igazgatóság az ingatlan elhagyására.

A határozatlan idejű szerződéssel rendelkezők lakhatása továbbra is megoldott lesz: elhelyezés vagy felmondás cserelakás biztosításával.”

Lesz lakhatás?

„Határozott idejű szerződéssel rendelkezők esetén – ha a közeljövőben jár le a szerződés – értesítést követően hat hónapos határidőt biztosít a Miskolc Holding az ingatlan leadására és kiürítésére.

Azok, akiknek hosszabb távon jár le a szerződésük (ami gátolná a fejlesztést), tájékoztató levelet kapnak. Ezután elhelyezés, vagy a szerződés megszüntetése és csere útján oldódik meg a lakhatásuk” – áll az önkormányzat válaszában.

ÉM-HE


A Vasalótömb rossz állapotban lévő házai a miskolci városközpont szomszédságában vannak
Miskolc - Miskolc belvárosában néhány rossz állapotú ház áll, lakóik teljes bizonytalanságban élnek. Patkányok, hajléktalanok és csavargók tanyája lett a Hunyadi utca egy része. Az ott élők szerint ez azért is szomorú, mert a belváros egy részéről van szó, és több olyan épület áll most ott málló ...

Miskolc - A Hunyadi utcán élők aggódnak, hogy hamarosan utcára kerülnek. Ráadásul környezetük elhanyagolt. Nagy bajban vannak a Hunyadi utcai házak lakói, közöttük idős, egyedülálló nyugdíjasok – írta meg levélben lapunknak az utcabeliek képviselője, Smidné Gerevich Éva. Mint fogalmazott, örülnek...

A húszemeletes Miskolc emblematikus toronyháza, tervei vannak vele az önkormányzatnak
Miskolc - A toronyházban élők attól félnek, hogy lepukkant lakást kapnak cserébe. Vagy még azt sem. Törött, poros lépcsőházablakok, felfeszített, lehangoló látványt nyújtó levélszekrények, a pincéből áradó bűz, piszkos, összefirkált falak. Ez fogad bennünket a Szentpéteri kapu 70. szám alatt. A h...

Az Avas szálló romos épülete sok-sok éve üres a miskolci főutcán
Miskolc - Esélyes, hogy be tudják fejezni a Ferenczi tornacsarnokát. Megnéztük, mit lehetne még. „Tíz éve kezdték el, most van esély befejezni a Ferenczi egészségügyi szakközépiskola tornacsarnokát” – írta lapunk a múlt héten. Arra, hogy a beruházó csődje miatt félbemaradt építkezés végére pontot...