A miskolci GYEK kicsi lakói várják a tanévkezdést

Lapunk dolgozói is csatlakoztak az akcióhoz
Lapunk dolgozói is csatlakoztak az akcióhoz - © Fotó: ÉM
Miskolc – A gyógyuló gyerkőcök életében egy stabil pontot, a betegségtől való elszakadás óráit jelenti az iskola.

Segítő akciónk helyszínén, a B.-A.-Z. Megyei Központi Kórház és Oktató Kórház Gyermekgyógyászati Osztályán is folytatódik szeptembertől a tanítás. A Miskolci Petőfi Sándor Általános Iskola kórházi tagozatának oktatói igyekeznek „normális” hétköznapokat biztosítani a kicsiknek.

A beteg gyerkőcök gyógyulása sokszor hosszas folyamat. Simon Éva, a Petőfi Sándor Általános Iskola kórházi tagozatáért felelős intézményvezető-helyettese kifejtette, hogy az oktatókkal törekszenek az iskolai körülmények biztosítására: a kialakított tantermekben iskolai padok és tanárok várják a GYEK Rehabilitációs ­Osztályán gyógyuló gyerekeket.

„Vendég”, illetve „állandó” tanulóik vannak – annak függvényében, hogy milyen ­hosszúra nyúlik a rehabilitációs időszak. Több szempontból is segít az oktatás, hiszen nem maradnak le a tananyagban, „kötetlenül” lehetnek együtt sorstársaikkal és fejlődnek szociális készségeik, valamint kiszakadnak a betegség közegéből. Utóbbi nagyon fontos, hiszen e nélkül a hosszas, kórházban megélt idő pusztán várakozással és kezelésekkel töltené ki a napjaikat.

Simon Éva ezt az állapotot úgy írja körül, hogy „kórházban van, de mégsem”, hiszen iskolába járnak, ahol hasonló élmények érik, mint egészséges társaikat: tanulás, színházlátogatás, osztálykirándulás, ünnepi műsorok… Külön izgalmas, hogy versenyekre is járnak: legutóbb országos csengettyűs megmérettetésen értek el szép eredményeket.

Mindig várják

A tapasztalat az, hogy a gyerekek is élvezik és várják az oktatást. A tanév kezdetén lelkesen mesélnek nyári élményeikről, ugyanakkor – az intézményvezető-helyettes elmondása szerint – nem feledik kiemelni, hogy mennyire várták már a szeptembert.

Sokuknak ez az osztálya, hiszen van köztük olyan beteg gyerek is, aki a teljes általános iskolai nyolc évet a Rehabilitációs Osztályon tölti. Simon Éva felidézi, hogy a legutóbbi tanév végén három nyolcadikos diákjuk ballagott el, akik „fájó szívvel” hagyták maguk mögött az alma matert.

ÉM-KCs


Vinnai Zoltánné Borika
Miskolc - Könnyítsük meg együtt a kórházban tanuló gyerekek tanév­kezdését! Hatalmas szatyor adománnyal érkezett szerkesztőségünkbe a napokban Vinnai Zoltánné Borika. Rengeteg meséskönyvet hozott, de előkerültek mókás bábok és írószerek is a csomagból. Mire sikerült minden kipakolnia, elmesélte, ...

A beteg gyerekekért Miskolcon
Miskolc - Egy nagy, piros dobozba dobták be hétfőn az Észak-Magyarország és a Szuperinfó munkatársai azokat a tanszereket, melyeket a kórházban tanuló gyerekeknek szánnak. Kérjük kedves olvasóinkat, Önök is csatlakozzanak iskolakezdési „Segítünk” akciónkhoz! ÉM [related-post ...

Két éve indítottuk el iskolakezdési „Segítünk” akciónkat
Miskolc - Segítsünk a kórházban tanuló beteg gyerekeknek, hogy ők is gondtalanul kezdhessék a tanévet! Az iskolakezdés minden iskolában sok-sok szervezéssel jár, a családoknak pedig nem csekély kiadással. A szeptember elseje még nehezebb azokban a családokban, ahol beteg a gyermek és a tanévet a ...