“A Miskolci Egyetemet soha nem fogjátok elfelejteni!”

Akt.:
“A Miskolci Egyetemet soha nem fogjátok elfelejteni!”
Miskolc – Hétfőn elkezdődik az oktatás a Miskolci Egyetemen, pénteken tartották a tanévnyitót.

Több mint kétezer elsőéves hallgató kezdi meg hétfőn tanulmányait a Miskolci Egyetemen, hangzott el pénteken az intézmény 280. tanévnyitó ünnepségén. A gólyák eskütétele után Kiss Gábor, Miskolc alpolgármestere átnyújtotta számukra a város jelképes kulcsát, majd köszöntőbeszédében hangsúlyozta: a diákok jól döntöttek, hogy a Miskolci Egyetemet választották.

„Hiszen Miskolc fejlődőképes város, és ez egy kiváló egyetem”. Majd rámutatott: a város új fejlődési szakasz előtt áll. Újfajta, modern gazdaságot szeretne létrehozni a városvezetés, de megújul a szociális és egészségügyi rendszer, valamint a kulturális élet is. Mindehhez azonban kiváló szakemberekre van szükség.

– Remélem, a jövő szakemberei itt ülnek közöttünk – fogalmazott az alpolgármester.

egyetemi-tanevnyito13-st

Kihelyezett tanszék

Az elsőéveseket Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke is köszöntötte, majd bejelentette: a Miskolci Egyetem és az Állami Számvevőszék kihelyezett tanszéket hoz létre.

Jedlicska Tibor, az egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke a sokszínű, tartalmas diákéletet mutatta be a hallgatóknak. Azzal zárta beszédét: A Miskolci Egyetemet soha nem fogjátok elfelejteni!

Az intézmény rektora, Torma András pedig azt a 40 évvel ezelőtti napot idézte föl, amikor ő ült ott a szegedi egyetem tanévnyitóján. Öröm és az ismeretlentől való félelem keveredett benne, de utólag kiderült, semmi oka nem volt a félelemre, hiszen élete legszebb éveit töltötte az egyetemen. Ismertette: hétfőn több mint 10 ezer hallgató kezdi el az új tanévet, közülük 2400 diák elsőéves. A színvonalas oktatásról pedig közel 600 oktató gondoskodik.

A köszöntők után a rektor habilitációs oklevelet nyújtott át dr. Kasza Péternek, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi adjunktusának, majd Ph.D doktori oklevelet adott át Szilágyiné dr. Fülöp Erika Tündének.

egyetemi-tanevnyito18-st

Olajmérnök

De vajon milyen gondolatokkal, érzésekkel jöttel el az elsőévesek az egyetemi tanévnyitóra? Kiderült, több fiatalt is az intézmény egyedülálló képzései vonzották.

Tóth Ákos olajmérnök szeretne lenni. Mint fogalmazott, ezt a képzést csak itt kapja meg, és mivel a középiskolát is Miskolcon végezte, tehát jól ismeri a várost, fel sem merült más egyetem. Mint ahogy azon sem gondolkodott egy percig sem, hogy a felsőoktatásban folytassa-e a tanulást.

– Mivel mérnök akarok lenni, ez az egyetlen módja – jegyzi meg. Aztán elárulja, milyennek képzeli az egyetemi éveket:

– A tanulás fontos, de azért szeretném jól érezni magam. Kollégista leszek az E/5-ben, és tudom, hogy ott nagyon jó, összetartó diákközösség van.

Tóth Lilla meglátása szerint a későbbi munkalehetőség miatt fontos a diploma. Őt a szülei arra biztatták, tanuljon, de maga is úgy érezte, egyetemen kell folytatnia. Környezetmérnök szeretne lenni.

– Azt szokták mondani, az egyetem egy nagy buli. Igaz, én nem vagyok az a bulizós fajta, de azért jó lesz. Az biztos, más vár rám, mint a gimnáziumban – fogalmazott Lilla.

– Hegyi Erika –

Példát akar mutatni

Más megfontolásból döntött a felsőoktatás mellett Daragó Dóra.– Az én családomban nincsenek diplomás emberek, és azonban szerettem volna egyetemre járni. Kicsit az is szerepet játszott a döntésemben, hogy példát mutassak, és bebizonyítsam, hogy én ezt meg tudom csinálni. Kulturális antropológiára fogok járni. Nem volt kérdés, hogy melyik egyetemre, hiszen alapképzés itt van csak az országban. Olvastam, hogy a kormány meg akarta szüntetni 2016-tól ezt az alapszakot, de mivel ez engem nem érintett, nem tájékozódtam a részletekről – sorolja Dóra. Hozzáteszi: már a gólyatáborban azt tapasztalta, hogy nagyon jó közösség van a bölcsészettudományi karon. A fiatalok összetartanak, segítőkészek, és sok barátot szerzett néhány nap alatt.