Sport - Foci

2010.06.12. 15:04

Ipsos: Minden tizedik ember szenvedélyes fociszurkoló

<p>Világszerte minden tizedik ember szenvedélyes futballszurkolónak vallja magát, és annyi meccset néz meg, amennyit csak lehet - ez derült ki az Ipsos nemzetközi felméréséből, amelyet a futball világbajnokság kapcsán készített.</p>

A kutatás alapján tízből hat szurkoló úgy véli, hogy Dél-Afrika sikeres házigazdája lesz a VB-nek.

A foci világbajnokság kapcsán 23 országban - köztük Magyarországon - készített nemzetközi felmérést az Ipsos a Reuters számára. A kutatás szombaton közölt eredményei szerint a focirajongók kétharmada - 66 százaléka - tudja azt, hogy Dél-Afrika rendezi a 2010-es VB-t. Itthon azonban ez az arány alacsonyabb, a magyarok kevesebb mint fele, 44 százaléka van ezzel tisztában. Az érintett országok válaszadói közül tízből hatan bíznak benne, hogy Dél-Afrika sikeres házigazdája lesz a játékoknak, a helyieknek - azaz a dél-afrikaiaknak - viszont túlnyomó többsége, 91 százaléka vallja ezt. A megkérdezett 23 országban az emberek nagyjából fele - 46 százaléka - véli úgy, hogy a játékosok és a nézők is biztonságban lesznek a világbajnokság ideje alatt. Ez az átlag felelt meg nagyjából az itthoni adatoknak is, a magyarok 45 százaléka gondolta így. Egyedül a dél-afrikaiak látják ezt máshogy, náluk a megkérdezettek 86 százaléka hisz a biztonságban.

A kutatásból kiderül: világszerte minden tizedik ember saját bevallása szerint szenvedélyes szurkoló és annyi meccset néz meg, amennyit csak lehet. Az emberek negyede csak kedvenc bajnokságát, csapatát és nemzeti válogatottját kíséri figyelemmel, míg a lakosság egyharmadát egyáltalán nem érdekli a labdarúgás. A leglelkesebb rajongók egyébként jellemzően a 35 év alatti férfiak, jövedelem, iskolázottság és családi állapot szerint vegyesen.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!