A Miskolci Egyetem a 18. helyen

A Miskolci Egyetem a 18. helyen
A Miskolci Egyetem a 18. helyen
Miskolc – Megjelent az egyetemek és főiskolák rangsora. A bölcsészettudományi kar jó helyen végzett.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem áll a HVG 2014-es felsőoktatási rangsorának élén. A Miskolci Egyetemet a 18. helyen találjuk. A karok rangsorában azonban, az oktatói kiválóság alapján a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Kara az előkelő második helyet szerezte meg. Az összesített rangsor is két eredményből áll össze: a hallgatók és az oktatók kiválósága alapján.

Nem objektív

Torma András, a miskolci intézmény rektora egyelőre nem kívánta kommentálni a helyezést, mint mondta, nem látta még a HVG kiadványát, és nem ismeri a rangsor összeállításának szempontjait.

Fekete Sándor, a Miskolci Egyetem tanulmányi szakreferense azonban minden évben figyelemmel kíséri a listát, és azt mondta lapunknak, teljesen objektív helyezéseket nem lehet megállapítani, hisz egy-egy vizsgálati szempont nagymértékben befolyásolhatja a végső eredményt.

Mint fogalmazott, a 18. hely a középmezőny elejét jelenti, ami vállalható helyezés. Megjegyezte: a mostani eredményben még benne vannak a sárospataki kar számai is, melyek évek óta a legrosszabbak voltak. És mivel ez a kar szeptembertől az egri főiskolához tartozik, jövőre várhatóan javul a Miskolci Egyetem eredménye is. A szakember szerint számukra a rangsornál többet mond a DPR (Diplomás Pályakövető Rendszer), mely képet ad arról, hogy a náluk végzett hallgatók milyen hamar kapnak állást, és hogy ott mennyit keresnek. Hozzátette: mivel a rangsorból az is látszik, hogy a legjobb tanulók nem Miskolcon akarnak egyetemre járni, ezt a folyamatot szeretnék megállítani, hiszen Miskolcon is ugyanolyan jó képzés, mint a fővárosban.

ÉM-HE


A HVG rangsora alapján

 1. Eötvös Loránd Tudományegyetem
 2. Budapesti Corvinus Egyetem
 3. Szegedi Tudományegyetem
 4. Pécsi Tudományegyetem
 5. Pázmány Péter Katolikus Egyetem
 6. Semmelweis Egyetem
 7. Károli Gáspár Református Egyetem
 8. Debreceni Egyetem
 9. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
 10. Pannon Egyetem
 11. Miskolci Egyetem