A miskolci cementgyár újraindítását tervező cég szerint az OZAG-nak nincs jogalapja tárgyalni

Akt.:
A miskolci cementgyár újraindítását tervező cég szerint az OZAG-nak nincs jogalapja tárgyalni
A miskolci cementgyár újraindítását tervező cég szerint az OZAG-nak nincs jogalapja tárgyalni
Budapest, 2015. június 30., kedd (MTI) – A miskolci cementgyár újraindítását tervező HCM 1890 Kft. szerint a Holcim-Lafarge multinacionális cementkonszern (OZAG) elveszítette jogalapját ahhoz, hogy a gyár termelésének újraindításával kapcsolatban tárgyalásokat folytasson.

A HCM 1890 Kft. a cementkonszern hétfői közleményére reagált, amelyben az OZAG arra hívta fel a figyelmet, hogy az újraindítás nem lehetséges sem jogi, sem műszaki szempontból mindaddig, amíg megegyezés nem születik a gyár eszközeire és az ingatlanra vonatkozóan, miután a berendezéseket a Holcim telepítette egykor. A cég álláspontja, hogy a cementgyárral kapcsolatos jelenlegi fejlemények jogellenesek, és az OZAG továbbra is megtesz minden jogi lépést, hogy megvédje magyarországi befektetéseit.

A HCM 1890 Kft. szerint viszont a multinacionális cég állításait bírósági ítéletek cáfolják, az OZAG figyelmen kívül hagyja az elmúlt 21 év eljárásaiban született jogerős ítéleteket. Rámutatnak: az eljárások törvényességi felülvizsgálata lezajlott, az OZAG valamennyi jogcímen előterjesztett tulajdonjogi igényét elutasították a bíróságok. Az ítéleteknek megfelelően minden a hejőcsabai cementgyártás újraindításához szükséges bánya, földterület, gép és berendezés a HCM 1890 Kft. (HCM) tulajdonában és birtokában van – hangsúlyozzák a közleményben.

Hozzáteszik: a jogerős bírósági ítéletek kimondják az is, hogy a Holcim 1994 óta jogcím nélkül, 2004 óta pedig rosszhiszeműen és jogcím nélkül tartotta birtokában a gyárat.

A magyar vállalkozás szerint ilyenformán a Holcim-Lafarge és a HCM 1890 Kft. között kizárólag a HCM-et illető több tízmilliárd forintos kártérítésről folyhat tárgyalás, a cementgyár újraindításáról nem, hiszen ez utóbbihoz a cementkonszern minden jogalapját elveszítette.

Megerősítették azt is, hogy a gyár ellen folytatott lejárató kampány miatt a HCM 1890 Kft. büntetőfeljelentést tett, és személyiségi jogi pereket is indít a rágalmazók ellen.

A Miskolc hejőcsabai városrészében található cementgyárat sok éven át a Holcim konszern működtette, majd 2011-ben leállította a termelést, a dolgozókat elbocsátották. Eközben a Holcim csaknem húsz éven át jogvitában állt a Magyar Cement (MC) Kft.-vel, ami arról folyt, hogy a gyár területére a Holcim által telepített gépek, berendezések alkotórészei vagy csak tartozékai a területnek, amelynek tulajdonosa az alperes MC Kft. volt.

Az MTI tavaly hírt adott arról, hogy a gyár bírósági végzéssel Kálmán János vállalkozó érdekeltségébe került. A HCM 1890 Kft. (az MC jogutódja) ügyvezetője tavaly áprilisban sajtótájékoztatón jelentette be, hogy társasága hosszú évekig tartó pereskedés után hozzájutott “jogos” tulajdonához, eszerint a Holcim jogszerűtlenül működtette a gyárat éveken át. Ezt a külföldi befektető azonban továbbra is vitatta.

A vállalkozó akkor közölte azt is, hogy a termelés újraindítását tervezi. Elmondása szerint a cementgyárban 4-5 milliárd forintos fejlesztést követően indulhat újra a termelés, mintegy 300 ember foglalkoztatásával. Évi 1 millió tonna cement gyártását tervezte, elsősorban hazai piacra.

A gyár újraindítása ellen egy civil munkacsoport tiltakozást szervezett, és több mint kétezer aláírást gyűjtött össze, ezeket a múlt héten adták át a miskolci önkormányzat képviselőjének.

– MTI –