A miniszterelnök szerint félreértés van a Valutaalap szerepével kapcsolatban

Félreértés van az IMF-fel kapcsolatban, a Valutaalap nem támasztott feltételeket a növekedéssel vagy a költségvetéssel kapcsolatban – írja Gyurcsány Ferenc miniszterelnök legújabb blogbejegyzésében. A kormányfő úgy fogalmaz: nekünk kell olyan előrejelzéseket tenni, amelyek figyelembe vesznek minden lényeges körülményt. Ma nincs ember, aki pontosan megmondja, mi fog történni a következő évben, ezért a miniszterelnök támogatja a pénzügyminisztert abban, hogy még visszafogottabb becsléseket vegyen alapul.

Az elmúlt fél évben folyamatosan lefelé korrigálták az előttünk álló időszak növekedési kilátásait – írja Gyurcsány Ferenc. A konvergenciaprogramban még 4 százalék körül terveztek 2009-re, nyáron pedig már csak 3 százalékot. Az elmúlt hetekben már azt mondták, hogy jó, ha 1 százalékos lesz a növekedés jövőre. Most, a válság szélesedését látva, ennél is visszafogottabban terveznek. A Valutaalap nem diktálja, hogy milyen politikát kell megvalósítani, Magyarország hogyan alakítsa a szociálpolitikát vagy az oktatáspolitikát, nincsenek ilyen feltételei – olvasható a blogbejegyzésben.

Ha a korábbiaknál is alacsonyabb növekedéssel számol a kormány, a költségvetésnek várhatóan kevesebb bevétele lesz. Ha eközben elapadnak a hitelforrások, és az újak egyre drágábbak, akkor óvatosan kell bánni a hiánnyal, nem nagyon szabad többet költeni, mint amennyi bevétel van – írja a miniszterelnök. Magyarországnak, a magyar törvényhozásnak és a kormánynak kell eldöntenie, milyen politikát folytat, mire költ kevesebbet. A megállapodás a Valutaalappal egy védőpajzs, amit jó esetben igénybe sem kell venni. Nem azért kell óvatosan tervezni, mert az IMF kéri, hanem azért, mert ezt diktálja a felelősségünk – szögezi le a kormányfő.