A miniszterelnök segítségét kérik az otthonszülés helyzetének rendezéséhez

Nyílt levéllel fordul Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz az otthonszülések hazai helyzetének rendezéséért a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet – jelentették be szombaton Budapesten, az otthon született gyerekek találkozóján. Magyarországon évente 200-300 gyerek születik otthon előre tervezett módon, de az anyák és az őket segítő szakemberek sok nehézségnek, illetve közigazgatási és büntetőjogi eljárásoknak teszik ki magukat.

A TASZ szerint az Alkotmányban garantált alapvető jogok lehetőséget biztosítanak arra, hogy a szülő nők megválasszák, hol és hogyan kívánják világra hozni gyermeküket. Az otthonszülést választó családokat és a számukra segítséget nyújtókat azonban rendszeres jogsérelem éri. Az újszülöttek anyakönyveztetése és gyermekorvosi ellátása sok esetben indokolatlanul nehéz és a segítő szakemberek működésének keretei sem tisztázottak.

Az elmúlt években több egészségügyi miniszter is ígéretet tett a helyzet rendezésére, de a megvalósítás elmaradt. A Szülészeti és Nőgyógyógyászati Szakmai Kollégium szerint Magyarországon nem adottak a feltételek az otthonszüléshez. A TASZ szerint a szakmai kollégiumnak elfogulatlan szabályozásra kellene javaslatot tennie, a többi között ebben is kérik a miniszterelnök segítségét.

Magyarországon az utóbbi időben évente 200-300 gyermek születik otthon előre tervezett módon – mondta a Független Hírügynökségnek Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász. A szakember 1989 óta körülbelül 3000 gyerekről tud, akik nem kórházban jöttek a világra. Véleménye szerint ennél többen vannak, de az otthonszüléssel szimpatizáló orvosok, illetve egészségügyi szakemberek titkolják, hogy segítenek ebben az anyáknak, mert féltik állásukat, működési engedélyüket.

Április 7-én, az Otthonszülés napja alkalmából a Születésház Egyesület, az Alternatal Alapítvány és Napvilág Születésház szervezésében másodszor rendezték meg a “pelenkás akciót” Budapesten, ahol 300-400 szülő és gyerek vett részt. Délután az otthon született gyerekek hatodik találkozójával folyatódik a program.