A miniszterelnök és a sportminiszter is támogatja, hogy Kolonics élettársa megkapja az életjáradékot

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Gyenesei István sportért felelős miniszter is támogatja a javaslatot, hogy a kedden elhunyt Kolonics György élettársa kapja meg a továbbiakban az olimpiai bajnok után járó havi életjáradékot. A sportminiszter a Független Hírügynökségnek elmondta, a Móna István és Nagy Tímea olimpiai bajnokok által felvetett ötlet nemes gondolat, megvalósításához azonban módosítani kellene a vonatkozó kormányrendeletet.

Az érvényben lévő kormányrendelet értelmében egy olimpiai bajnok halála esetén csak a házastársát illeti meg a havi életjáradék. A minisztérium azonban a mostani egyedi esetben támogatja a gondolatot, hogy Kolonics György élettársa méltányosságból megkaphassa a kétszeres olimpiai bajnok után járó havi juttatást. A felvetéssel egyetértett Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is – mondta Gyenesei István, sportot felügyelő miniszter.
A jogászok már szombaton vizsgálni kezdték, hogyan lehetne az idevágó kormányrendeletet módosítani vagy kiegészíteni – tette hozzá.

Az is kérdés, hogy egyedi esetként kezelik az ügyet vagy általánosságban, minden elhunyt olimpiai bajnok élettársa, illetve volt élettársa benyújthatja az igényt az életjáradékra – folytatta Gyenesei István. Nem biztos, hogy ez a megoldás szerencsés lenne – mondta.

A kormány által felajánlott 50 defibrillátorral kapcsolatban a miniszter elmondta, hogy már folyik a felmérés, hol lenne rájuk a legnagyobb szükség. A központi edzőtáborokban mindenhol van ilyen életmentő készülék; a berendezéseket egyesületek, szakosztályok, olimpiai műhelyek kapják majd – tette hozzá a sportminiszter.