A miniszter hetet lépett

Több mint háromszáz földtulajdonos tudja könnyebben megközelíteni területét
azzal az úttal, amelynek átadása volt Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési
miniszter első újfehértói programja hétfő délután. Útátadás Újfehértónál

A miniszter hét lépését több százan kísérték figyelemmel – persze, ezt már a belvárosban rendezett agrárfórumon, melyen a kormány Száz lépés programjából a mezőgazdaságot érintő hét lépést ismertette.

A szakmai konzultáció megnyitóját és zárszavát tartó Gazda László, a Megyei Közgyűlés elnöke jelezte: ezt a fórumot még 170 településen rendezik meg megyénkben, természetesen kisebb közösségek bevonásával.

Magyar terméket a boltokba

A nyitó fórumon Gráf József elsőként az uniós csatlakozás teremtette helyzetre tért ki. Leszögezte: a gazdatársadalomnak be kell bejezni a csodavárást, s magának kell megfogalmaznia a céljait. Ugyanakkor tapsot kiváltó határozottsággal jelentette ki: a gazdák képviseletében nem udvarolni járunk Brüsszelbe, hanem a magyar termelők érdekében. Ennek alátámasztására megerősítette: eltökélt a silány minőségű külföldi élelmiszerek kiszorításában, a hazai termékek piaci pozícióinak javításában.

Még egyet lépne

A dohánytermesztők nevében Kocsis Miklós azt indítványozta, hogy hosszú távra rögzítsék az EU-komform támogatási lehetőségeket. – Miért nem lehet az intervenciós felvásárlásból kizárni a kereskedőket? – kérdezte Simon József helyi termelő. Gulácsi Mihály, a megyei TESZÖV elnöke a hét lépést kiegészítené egy nyolcadikkal, amelyik a gyümölcstermesztésről rendelkezne.

Útátadás

Graf József részt vett hétfőn még az Újfehértó és Balkány közötti útszakasz átadásán is.

Ny. Zs.